Το πανεπιστήμιο του Cambridge σταματά να δέχεται δωρεές από ομάδες ορυκτών καυσίμων

Body

Το πανεπιστήμιο του Cambridge σταμάτησε προσωρινά να δέχεται δωρεές από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αφού μια ανεξάρτητη έκθεση προειδοποίησε για κίνδυνο στην φήμη του. 

.

Υιοθετήθηκε επίσημα μορατόριουμ για νέα χρηματοδότηση από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο θα διαρκέσει έως ότου επανεξεταστεί η διαδικασία αποδοχής δωρεών, επιβεβαίωσε το πανεπιστήμιο στους Financial Times.

"Η αποδοχή χρηματοδότησης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων απειλεί τη μελλοντική βιωσιμότητα της ζωής στη γη", δήλωσε ο Jason Scott-Warren, καθηγητής του Cambridge στην πρώιμη σύγχρονη λογοτεχνία, ο οποίος υποστήριξε το μορατόριουμ. Η φοιτητική ομάδα Cambridge Climate Justice δήλωσε ότι η πρόταση, η οποία έγινε δεκτή την Παρασκευή, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να σταματήσει τις ερευνητικές συνεργασίες με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η Shell δήλωσε ότι η συνεργασία της με τους ακαδημαϊκούς εταίρους "αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, συγκεντρώνοντας τα πιο λαμπρά μυαλά... καθώς και την εμπορική ικανότητα να επεκτείνουν και να εφαρμόσουν νέες λύσεις αρκετά γρήγορα ώστε να κάνουν τη διαφορά". 

Οι δεσμοί της Shell και της BP με το Πανεπιστήμιο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ευρύτερη επιρροή των ενεργειακών εταιρειών στην ακαδημαϊκή έρευνα.

Η απόφαση ακολουθεί μια έκθεση τον Ιούλιο του περασμένου έτους,  η οποία συνέστησε στο Πανεπιστήμιο να απεμπλακεί από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέρ των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων αποτελούσε το 0,4% της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου για την έρευνα και τη φιλανθρωπία κατά τα έξι έτη έως το 2022. Σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία δέουσας επιμέλειας του Cambridge είχε υποτιμήσει την απειλή για τη φήμη του από τους δεσμούς με αυτές τις εταιρείες.

Πηγή: FT

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να σταματήσει τις ερευνητικές συνεργασίες με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.