Οι μέτοχοι υποστηρίζουν αιτήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), παρά το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από τα περισσότερα άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις (AGM) του τρέχοντος έτους.
.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Morningstar εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές ψήφισαν 15 προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τα έτη 2024 και 2025, οι οποίες όλες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ διαχειρίζονται και υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο αριθμός των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που αξιολογήθηκαν περιλάμβανε 20 από τις ΗΠΑ και 15 από όλη την Ευρώπη. «Κατά μέσο όρο, η υποστήριξη των μετόχων για τα ψηφίσματα σχετικά με την AI ξεπέρασε την υποστήριξη για προτάσεις σχετικά με άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα», σημείωσε η Morningstar, προσθέτοντας ότι η μέση προσαρμοσμένη υποστήριξη για τα 15 αιτήματα ήταν 30% – σχεδόν διπλάσια από το 16% που συγκέντρωσαν τα 400 περιβαλλοντικά και κοινωνικά ψηφίσματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία το 2024.
Οι περισσότερες προτάσεις (12 από τις 15) υποβλήθηκαν σε μόλις πέντε εταιρείες: Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms και Microsoft. Οι υπόλοιπες τρεις υποβλήθηκαν στις Chipotle Mexican Grill, Netflix και Warner Bros Discovery. Oι τέσσερις πιο επιτυχημένες ήταν στη Meta και την Alphabet και επικεντρώθηκαν στην παραπληροφόρηση και την αποπληροφόρηση, καθώς και στη στοχευμένη διαφήμιση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Περισσότεροι από τους τρεις τέταρτους (75%) των ευρωπαϊκών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που συμμετείχαν στη μελέτη υποστήριξαν τα ψηφίσματα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μόλις το 30% των διαχειριστών στις ΗΠΑ. Η BlackRock υποστήριξε μόνο μία από τις 15 προτάσεις, ενώ η State Street και η Vanguard δεν υποστήριξαν καμία. Από τις 15, η Allianz Global Investors, η Amundi, η Candriam και η Nordea υποστήριξαν όλες τις προτάσεις που ψήφισαν.
Σύμφωνα με την Morningstar, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που υποστήριξαν τις προτάσεις που ζητούσαν περισσότερη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με θέματα τεχνητής νοημοσύνης συχνά ανέφεραν την αξία της διαφάνειας για την καλύτερη κατανόηση των σχετικών ουσιωδών κινδύνων σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου.
Στις περιπτώσεις όπου υποστήριξαν αιτήματα για εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης από το διοικητικό συμβούλιο, οι λόγοι που επικαλέστηκαν για την ψήφο τους ήταν συνήθως ότι η πρόταση θα βελτίωνε την εποπτεία των εν λόγω κινδύνων. Όσοι ψήφισαν κατά των προτάσεων τείνουν να αναφέρουν ότι είναι ήδη ικανοποιημένοι με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, ότι θεωρούν ότι η εταιρεία διαχειρίζεται επαρκώς τους κινδύνους ή ότι η πρόταση είναι υπερβολικά περιοριστική.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Morningstar εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές ψήφισαν 15 προτάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τα έτη 2024 και 2025.