«Όχι» του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σε Exxon και Koch σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της δίκης για το κλίμα

Body

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε τη Δευτέρα να εκδικάσει την αίτηση μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων και ενός εμπορικού ομίλου της βιομηχανίας να μετακινήσουν μια αγωγή που κατέθεσε η Μινεσότα κατηγορώντας τες για επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής από το πολιτειακό δικαστήριο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, τον αγαπημένο τόπο διεξαγωγής της ενεργειακής βιομηχανίας.

.

Η Exxon Mobil Corp, η Koch Industries και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχαν ζητήσει από τους δικαστές να επανεξετάσουν μια απόφαση του Μαρτίου του 8ου Εφετείου των ΗΠΑ με έδρα το Σεντ Λούις. Το εν λόγω δικαστήριο έκρινε ότι η αγωγή της Μινεσότα που κατηγορεί την ενεργειακή βιομηχανία για δεκαετίες παραπλανητικού μάρκετινγκ με σκοπό την υπονόμευση της κλιματικής επιστήμης και της κατανόησης από το κοινό των κινδύνων από την καύση ορυκτών καυσίμων ανήκει στο πολιτειακό δικαστήριο, όπου κατατέθηκε αρχικά.

Πέρυσι, οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν αρκετές παρόμοιες εφέσεις, στέλνοντας ουσιαστικά υποθέσεις που κατατέθηκαν στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Χαβάη, το Μέριλαντ και αλλού πίσω σε πολιτειακό δικαστήριο, έναν χώρο που συχνά θεωρείται πιο ευνοϊκός για τους ενάγοντες από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον δήλωσε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι η απόφαση θα επιτρέψει τώρα στην υπόθεση να προχωρήσει προς τη δίκη σε πολιτειακό δικαστήριο και ότι η απόφαση ευθυγραμμίζεται με παρόμοιες αποφάσεις σε δικαστήρια σε όλη την κομητεία.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων δήλωσε ότι οι αγωγές προσπαθούν ουσιαστικά να ρυθμίσουν την ομοσπονδιακή ενεργειακή πολιτική μέσω της πολιτειακής νομοθεσίας και ότι το ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα είναι ο κατάλληλος χώρος για να εκδικάσει τις βλάβες που φέρονται να προκαλούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των πολιτειακών ορίων.

Η αγωγή της Μινεσότα για το 2020 κατηγορεί τις ενεργειακές εταιρείες και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ότι γνώριζαν από τη δεκαετία του 1970 και του 1980 ότι τα ορυκτά καύσιμα που πωλούσαν θα προκαλούσαν κλιματική αλλαγή, αλλά ότι οι εταιρείες δεν γνωστοποίησαν αυτόν τον κίνδυνο στο κοινό της Μινεσότα και αντίθετα προσπάθησαν ενεργά να υπονομεύσουν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

Η πολιτεία δήλωσε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες υποβάθμισης των κινδύνων των ορυκτών καυσίμων παραβίασαν τους νόμους της πολιτείας για την προστασία των καταναλωτών και την απάτη και προκάλεσαν στην πολιτεία δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές ζημίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η Exxon Mobil Corp, η Koch Industries και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχαν ζητήσει από τους δικαστές να επανεξετάσουν μια απόφαση του Μαρτίου του 8ου Εφετείου των ΗΠΑ με έδρα το Σεντ Λούις.