Νέα Ζηλανδία: Θεσμοθετεί φόρο για τις αγελάδες και τα πρόβατα λόγω εκπομπών αερίων

Body

Η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε ένα σχέδιο για τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων προβάτων και βοοειδών, με στόχο την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα αυτή.

.

Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που θα εισπράττει φόρους από κτηνοτρόφους για τις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα που εκτρέφουν, αναφέρει η βρετανική δημόσια υπηρεσία BBC.

Σε αυτή τη χώρα, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, εκτρέφονται περίπου 10 εκατομμύρια βοοειδή και 26 εκατομμύρια πρόβατα. Σχεδόν οι μισές από τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως μεθάνιο, προέρχονται από τη γεωργία στη Νέα Ζηλανδία.

Οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» από τη γεωργία δεν περιλαμβάνονταν προηγουμένως στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της χώρας, γι’ αυτό όσοι το επικρίνουν έχουν απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων από τις φάρμες τους από το 2025, αναφέρει το Tanjug.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους αγρότες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές μέσω «συμπληρωμάτων» που προστίθενται στις ζωοτροφές, ενώ η φύτευση δέντρων σε αγροκτήματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των εκπομπών.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από αυτόν τον φόρο θα επενδυθούν σε υπηρεσίες έρευνας, ανάπτυξης και παροχής συμβουλών για τους αγρότες, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάστηκαν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το σύστημα εμπορίας εκπομπών που θα φορολογεί όσους ρυπαίνουν.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Σχεδόν οι μισές από τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως μεθάνιο, προέρχονται από τη γεωργία στη χώρα.