Το μη καταγεγραμμένο κόστος της βιοποικιλότητα φτάνει 25 τρισ. δολάρια τον χρόνο στον πλανήτη

Body

Η παγκόσμια οικονομία χάνει έως και 25 τρισ. δολάρια ετησίως, επειδή τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και η αλιεία δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον τρόπο με τον οποίο οι ενέργειές τους τροφοδοτούν αλληλένδετες κρίσεις στη φύση, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με μια έκθεση-ορόσημο για την επιστημονική πολιτική της διεθνούς βιοποικιλότητας.

.

Η μεμονωμένη αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής, της λειψυδρίας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και των κινδύνων για την υγεία όχι μόνο επιδεινώνει τα ζητήματα αυτά, αλλά και οδηγεί σε αύξηση του οικονομικού κόστους, ανέφερε η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES). Το όργανο που συστάθηκε από 94 χώρες είναι το αντίστοιχο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, συγκεντρώνοντας έγκυρες παγκόσμιες συμφωνίες για την επιστήμη.

«Αντιμετωπίζοντας αυτά ως μεμονωμένα προβλήματα, σπαταλάμε χρήματα, διπλασιάζουμε τις προσπάθειες», δήλωσε η Pam McElwee του Πανεπιστημίου Rutgers και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Και αν ήμασταν πραγματικά σε θέση να φέρουμε σε επαφή τους τομείς πολιτικής, θα υπήρχε σημαντική εξοικονόμηση κόστους».

Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της IPBES στη Ναμίμπια τη Δευτέρα μετά από τρία χρόνια εργασίας 165 επιστημόνων, εκτιμά ότι το μη καταγεγραμμένο κόστος από τις τρέχουσες επιχειρηματικές πρακτικές είναι μεταξύ 10 και 25 τρισ. δολαρίων ετησίως, που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το κόστος αυτό προκύπτει όταν οι βιομηχανίες αποτυγχάνουν να συνυπολογίσουν τις ζημιές που προκαλούν οι δραστηριότητές τους σε όλα τα συστήματα.

Για παράδειγμα, οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορεί να αυξήσουν τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά η υπερβολική χρήση χημικών εισροών προκαλεί ρύπανση από τις απορροές, η οποία βλάπτει την ποιότητα των υδάτων στα κατάντη και αυξάνει τις επιβαρύνσεις για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υδατογενών ασθενειών.

Η έκθεση έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την καθυστέρηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ φέτος για θέματα βιοποικιλότητας, ερημοποίησης, ρύπανσης από πλαστικά και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που βρίσκονται πίσω από την κλιματική αλλαγή.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στο Κάλι τον Οκτώβριο, οι συνομιλίες έληξαν χωρίς συμφωνία για μια παγκόσμια στρατηγική χρηματοδότησης, καθώς οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όταν παρέμειναν πολύ λίγοι αντιπρόσωποι για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις. Τα αναπτυσσόμενα έθνη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία να εξασφαλίσουν επαρκή οικονομική στήριξη για την τήρηση των δεσμεύσεων για τη βιοποικιλότητα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ, το οποίο στοχεύει να σταματήσει την απώλεια της φύσης έως το 2030.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για την ερημοποίηση στο Ριάντ ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για μια νομικά δεσμευτική απάντηση στην ξηρασία, καθώς ματαιώθηκε επίσης η ώθηση που υποστήριξαν τα φτωχότερα κράτη μεταξύ αυτών και της Αφρικής.

Η καθυστέρηση ανάληψης δράσης σε αυτές τις κρίσεις ανεβάζει σημαντικά το κόστος, προειδοποιεί η έκθεση της IPBES. Η αδράνεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή θα πρόσθετε 500 δισ. δολάρια ετησίως στο μελλοντικό κόστος, ενώ η τιμή της αντιμετώπισης της απώλειας της βιοποικιλότητας διπλασιάζεται αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση για 10 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της IPBES, η βιοποικιλότητα μειώνεται με ρυθμό από 2 έως 6 τοις εκατό ανά δεκαετία, αποδυναμώνοντας τα οικοσυστήματα που στηρίζουν την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα στο κλίμα. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν προκαλέσει 12.000 καταστροφές τα τελευταία 50 χρόνια, οδηγώντας σε ζημιές ύψους 4,3 εκατ. δολαρίων, με το 90% των επιπτώσεων να πέφτει στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτές τις κλιμακούμενες κρίσεις είναι τα εσφαλμένα οικονομικά κίνητρα, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι κυβερνήσεις δαπανούν σήμερα 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως για δημόσιες επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν περιβαλλοντικά επιβλαβείς πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, της υπεραλίευσης και της μη βιώσιμης γεωργίας. Αυτές οι επιδοτήσεις συχνά επιδεινώνουν τις ίδιες τις κρίσεις που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν.

Εκτός από τις δημόσιες επιδοτήσεις, η έκθεση εντόπισε 5,3 τρισ. δολάρια σε ετήσιες ιδιωτικές χρηματοοικονομικές ροές που βλάπτουν άμεσα τη βιοποικιλότητα, όπως οι επενδύσεις στην αποψίλωση των δασών, οι βιομηχανίες που επιβαρύνονται με ρύπανση και η υπερεκμετάλλευση των πόρων, οι οποίες, σύμφωνα με την McElwee, πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω «καλύτερης πληροφόρησης και διαφάνειας σχετικά με τις δημόσιες χρηματοδοτικές δραστηριότητες, αύξησης των θετικών επενδύσεων μέσω εργαλείων όπως τα πράσινα και μπλε ομόλογα και κατάργησης των επιβλαβών επιδοτήσεων».

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Οι κυβερνήσεις δαπανούν σήμερα 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως για δημόσιες επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν περιβαλλοντικά επιβλαβείς πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, της υπεραλίευσης και της μη βιώσιμης γεωργίας.