Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων τις προτάσεις με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά θέματα στις αμερικανικές εταιρείες, αφού τις δοκίμασε αθόρυβα σε μικρό αριθμό ετήσιων συνεδριάσεων.
.
Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο κατέθεσε προτάσεις μετόχων για το κλίμα για πρώτη φορά φέτος σε τέσσερις αμερικανικές εταιρείες, αλλά δεν τις δημοσιοποίησε μέχρι τώρα, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής της εταιρικής διακυβέρνησης.
Δύο εταιρείες - η Packaging Corporation of America και η Marathon Petroleum - ανέλαβαν δεσμεύσεις για το κλίμα, οπότε το ταμείο απέσυρε τις προτάσεις του, ενώ σε δύο άλλες - NewMarket και Westlake - η ετήσια συνέλευση ψήφισε την πρόταση του πετρελαϊκού ταμείου.
"Ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Είναι μια δοκιμαστική περίπτωση με τέσσερις εταιρείες", δήλωσε η Carine Smith Ihenacho, επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης του νορβηγικού ταμείου.
Πρόσθεσε ότι το ταμείο θεωρεί τη δοκιμή επιτυχημένη και πιθανώς θα εντείνει τη χρήση των προτάσεων των μετόχων στο μέλλον.
"Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα για το κλίμα, αλλά να εξετάσουμε και άλλους τομείς σε όλο το φάσμα των ESG", δήλωσε. "Αυτό θα γίνει πιθανότατα στις ΗΠΑ".
Το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας είναι μία από τις πιο ισχυρές φωνές επενδυτών σε θέματα ESG, κατέχοντας κατά μέσο όρο 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο.
Για δεκαετίες ανησυχούσε για το αν θα ήταν υπερβολικά ειλικρινής ως μέτοχος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μια πιο ενεργή στάση, καθώς έγινε ο πρώτος μεγάλος μέτοχος που δήλωσε πώς θα ψηφίσει στις ετήσιες συνελεύσεις και των 9.000 εταιρειών που κατέχει πέντε ημέρες πριν.
Εντείνει επίσης τις απαιτήσεις της για όλες τις εταιρείες να θέσουν διάφορους στόχους για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 - και οι τέσσερις δοκιμαστικές προτάσεις της φέτος ζήτησαν από τις επιλεγμένες επιχειρήσεις να το πράξουν.
"Η ομορφιά του πράγματος είναι ότι μερικές φορές βλέπουμε ψηφίσματα των μετόχων όπου συμφωνούμε με το 70%, ή το 40%, ή το 80%. Με αυτόν τον τρόπο βγάζουμε τις απόψεις μας προς τα έξω", δήλωσε ο Ihenacho.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η κατάθεση πρότασης μετόχων είναι η τελευταία λύση και ταιριάζει ιδιαίτερα σε εταιρείες στις ΗΠΑ, τόσο επειδή είναι ευκολότερο να κατατεθούν προτάσεις εκεί όσο και επειδή οι αμερικανικές εταιρείες υστερούν σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε θέματα ESG.
"Βλέπω την πρόταση των μετόχων ως μια πολύ ωραία προσθήκη. Μπορεί να γίνει ένα αρκετά σημαντικό εργαλείο. Είναι ωραίο να μπορούμε να διατυπώνουμε τη δική μας πρόταση προς τις εταιρείες. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει το βλέπουμε σίγουρα ως μια ισχυρή προσθήκη", δήλωσε.
Ωστόσο, τόνισε ότι η "συνεπής" ψηφοφορία στις ετήσιες συνεδριάσεις και ο διάλογος με τις εταιρείες και τα διοικητικά τους συμβούλια θα παραμείνουν τα σημαντικότερα εργαλεία. "Δεν θα φτάσουμε ποτέ σε τόσες πολλές εταιρείες με τις προτάσεις μας. Πρόκειται για ένα χρονοβόρο και απαιτητικό σε πόρους εργαλείο", δήλωσε.
Στη NewMarket, μια εταιρεία παραγωγής λιπαντικών και πρόσθετων καυσίμων, η οποία έχει ελεύθερη διακύμανση 72%, η πρόταση του πετρελαϊκού ταμείου έλαβε την υποστήριξη του 28% των μετόχων, ενώ το 60% τάχθηκε κατά και το 12% απείχε. Η Westlake, μια εταιρεία χημικών και πλαστικών,
Το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας είναι μία από τις πιο ισχυρές φωνές επενδυτών σε θέματα ESG, κατέχοντας κατά μέσο όρο 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο.