Η G7 θα απαιτήσει από τις πλούσιες αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

Body

Οι ηγέτες της G7 πρόκειται να καλέσουν τις πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για πρόοδο όσον αφορά έναν νέο στόχο χρηματοδότησης για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

.

Η κίνηση των ηγετών των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, καθώς συναντήθηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, θα τους φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν για τις επιπτώσεις των ιστορικών εκπομπών.

Οι συζητήσεις του ΟΗΕ στη Βόννη, που διεξήχθησαν επί δύο εβδομάδες και στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες εθνικοί αντιπρόσωποι, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη και χαρακτηρίστηκαν από διχασμούς και παγιωμένες θέσεις, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος όσον αφορά μια νέα συμφωνία.

Η πίεση για την ανάληψη δράσης για το κλίμα πέφτει τώρα στους ηγέτες της G7 που συναντώνται στην Ιταλία. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αντικαταστήσουν τον ετήσιο στόχο των 100 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των φτωχότερων εθνών στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ COP29 για το κλίμα στο Μπακού.

Ο υφιστάμενος ετήσιος στόχος των 100 δισ. δολαρίων τέθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά τελικά επιτεύχθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο αφού συμπεριλήφθηκαν αναταξινομημένα δάνεια.

Οι συζητήσεις στη Βόννη ήταν τεταμένες, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστήριζαν ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος, ο οποίος ιστορικά έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες εκπομπές, θα πρέπει να θεωρηθεί οικονομικά υπεύθυνος για τις ζημίες από την κλιματική αλλαγή. Οι πλουσιότερες, δυτικές χώρες αντιτείνουν ότι οι πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και της Βραζιλίας, θα πρέπει επίσης να συνεισφέρουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τον Απρίλιο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν γίνει μεγάλοι παραγωγοί ρύπων με αυξανόμενη οικονομική επιρροή.  Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βόννη, η Σαουδική Αραβία, εξ ονόματος της αραβικής ομάδας, υποστήριξε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ πρέπει να παρέχουν ετησίως 441 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Σάιμον Στιλ δήλωσε ότι οι συνομιλίες έκαναν "μέτρια βήματα προς τα εμπρός", αλλά "πάρα πολλά ζητήματα έμειναν άλυτα" ενόψει του Μπακού.

Ένας χαμηλός πήχης για τον τόνο των διαπραγματεύσεων τέθηκε στη Βόννη πέρυσι, όταν ο Στιλ αναγκάστηκε να εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση για την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των διαπραγματευτών. Ένας διαπραγματευτής από μια μεγάλη δυτική χώρα δήλωσε ότι φέτος υπήρχε "πολύ καλύτερη δυναμική".

Ο Alden Meyer, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης E3G με επίκεντρο το κλίμα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις στη Βόννη υπογράμμισαν πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί η συμφωνία των χωρών στην επόμενη COP για την ανάγκη μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 43% έως το 2030.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η κίνηση των ηγετών των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, καθώς συναντήθηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, θα τους φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν για τις επιπτώσεις των ιστορικών εκπομπών.