αναπτυσσόμενες χώρες

COP29: 120 δισ. δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες από τις αναπτυξιακές τράπεζες

Οι μεγαλύτερες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου ανακοίνωσαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, έναν νέο στόχο για τη συγκέντρωση 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια χρηματοδότηση του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος αντιμετωπίζει χρηματικό κενό δισ. για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Το ποσό της χρηματοδότησης που παρέχεται στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπολείπεται κατά πολύ των 359 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται ετησίως, ακόμη και μετά τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες ενισχύονται από τις ρήτρες για το κλίμα και τα υβριδικά ομόλογα

Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες πήραν διπλή ώθηση την Τρίτη, καθώς ο οίκος Fitch δήλωσε ότι το πάγωμα των πληρωμών χρέους για τις χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές δεν θα πλήξει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και ότι δεν θα περιορίσει πλέον τις αξιολογήσεις των νέων "υβριδικών" ομολόγων.

,

Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινιάζει πρόγραμμα για την αύξηση των εγγυήσεων στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στον τριπλασιασμό των εγγυήσεων στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς επιδιώκει να κινητοποιήσει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών και κλιματικών έργων στις φτωχές χώρες.

.

Η πλατφόρμα θα φιλοξενηθεί από τον Οργανισμό Εγγυήσεων Πολυμερών Επενδύσεων του δανειστή με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δευτέρας, και θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της International Finance Corp της τράπεζας, η οποία επενδύει στον ιδιωτικό τομέα.

Η G7 θα απαιτήσει από τις πλούσιες αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

Οι ηγέτες της G7 πρόκειται να καλέσουν τις πλουσιότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για πρόοδο όσον αφορά έναν νέο στόχο χρηματοδότησης για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

.

Η κλιματική κρίση εκτοξεύει το χρέος σε 50 χώρες – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση Debt Justice, τα οποία υπολογίστηκαν από στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, δείχνουν ότι οι πληρωμές εξωτερικού χρέους θα διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 τουλάχιστον. Μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις για τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

.

ΟΟΣΑ: Με 2 χρόνια καθυστέρηση οι ανεπτυγμένες χώρες πέτυχαν τη χορήγηση $100 δισ. ετησίως στις αναπτυσσόμενες

Οι πλούσιες χώρες πέτυχαν το 2022 τον στόχο τους για ετήσια κλιματική βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πιο φτωχές χώρες, ωστόσο με καθυστέρηση δύο ετών, καθώς επρόκειτο για δέσμευση που ανέλαβαν το 2019, επιβεβαίωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

.

Με δυσκολία τα κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ένα πλαίσιο χρηματοδότησης του κλίματος ορόσημο που εγκρίθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες ως τρόπος χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης στις φτωχότερες χώρες δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια, σύμφωνα με έκθεση, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοιχτά ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα. 

.

ΟΗΕ: Ανεπαρκής η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για την κλιματική αλλαγή

Η χρηματοδότηση της προσαρμογής των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή υποχώρησε κατά 15% το 2021 σε διάστημα έτους, επισημαίνεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία επισημαίνεται πως για ορισμένες από τις χώρες αυτές απαιτούνται αντιθέτως χρηματοδοτήσεις μέχρι και 18 φορές υψηλότερες από τα σημερινά ποσά.

.

Οι αναδυόμενες αγορές χρειάζονται 1,5 τρισ. δολάρια για να κάνουν πράσινα κτίρια

Οι αναδυόμενες αγορές θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από το 2035 για να καταστήσουν τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον και να αποφύγουν την εκτίναξη των εκπομπών που βλάπτουν το κλίμα, δήλωσε στο Reuters κορυφαίος οικονομολόγος του βραχίονα ιδιωτικής χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

.