Ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός φορέας Euronext ανακοίνωσε την Τρίτη μια σειρά μέτρων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων η παροχή βοήθειας στις εταιρείες για την εισαγωγή τους σε χρηματιστηριακές αγορές και την ταχύτερη έκδοση νέων ομολόγων.
.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια πολιτική πρωτοβουλία για την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο και τη μείωση της εξάρτησης από τα αμερικανικά όπλα, μετά τις επικρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι η περιοχή δεν δαπανά αρκετά για την ασφάλειά της.
Σε δήλωση με την οποία μετονομάζει το ESG - το ακρωνύμιο που έχει δοθεί στις επενδύσεις με γνώμονα το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση - σε Ενέργεια, Ασφάλεια και Γεωστρατηγική, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Euronext, Stephane Boujnah, δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε μια «νέα γεωπολιτική τάξη».
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αεροδιαστημικής και άμυνας έχουν εκφράσει την επείγουσα ανάγκη να επενδύσουν μαζικά στην καινοτομία και την παραγωγική τους ικανότητα, προκειμένου να διασφαλίσουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία», ανέφερε η Euronext στην ανακοίνωσή της.
Μεταξύ των μέτρων, η Euronext δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις μεθοδολογίες για τους δείκτες ESG, προκειμένου να περιορίσει τους αποκλεισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για τις εταιρείες άμυνας.
Σύμφωνα με τις κανονιστικές οδηγίες, «η Euronext θα ενθαρρύνει τους οργανισμούς αξιολόγησης ESG να περιορίσουν την έννοια των αμφιλεγόμενων όπλων μόνο σε δραστηριότητες εξοπλισμού που απαγορεύονται από τις σχετικές διεθνείς συνθήκες», ανέφερε.
Το χρηματιστήριο επανέλαβε επίσης τα σχέδιά του για μια νέα σειρά δεικτών με έμφαση στην ενέργεια, την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική, τα οποία είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο. Οι δείκτες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της απόδοσης των τμημάτων της αγοράς. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως βάση για τη δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων.
Η Euronext δήλωσε ότι θα επιδιώξει επίσης να υποστηρίξει τις αρχικές δημόσιες προσφορές στον τομέα μέσω του νέου προγράμματος IPOready Defence, το οποίο θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο και θα επωφεληθεί από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Thyssenkrupp , η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία απόσχισης και ξεχωριστής εισαγωγής στο χρηματιστήριο του τμήματος πολεμικών πλοίων TKMS, δήλωσε ότι θα αναλύσει τον πιθανό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας. «Η γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων στη Γερμανία και την Ευρώπη», ανέφερε.
Η Euronext είναι πλέον σε θέση να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την εισαγωγή ευρωπαϊκών ομολόγων άμυνας σε μόλις δύο ημέρες, δήλωσε ο Boujnah κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης με δημοσιογράφους.
Οι ανακοινώσεις της Τρίτης συνάδουν με μια ευρύτερη γεωπολιτική μετατόπιση, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η ΕΕ θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ (906 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας.

Μεταξύ των μέτρων θα επανεξετάσει τις μεθοδολογίες για τους δείκτες ESG, προκειμένου να περιορίσει τους αποκλεισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για τις εταιρείες άμυνας.