Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρώτο μέρος του εγχειριδίου κανόνων της για τις φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, το οποίο από το επόμενο έτος θα ορίζει ποιες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράσινες σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των κτιρίων.
Το πρώτο τμήμα της ταξινόμησης βιώσιμων οικονομικών της ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022, αφού έχει περάσει μια περίοδος ελέγχου.
Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι να διευκολύνει τη στροφή στις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, αλλά παρεπόμενό της θα είναι η ανησυχία που θα προκαλέσει σε περιβαλλοντολόγους, που έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, έχουν υπογραμμίσει πως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μπορεί να είναι επαρκώς ρυπογόνος και ότι το φυσικό αέριο είναι υδρογονάνθρακας και η παραγωγή και χρήση του εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις σχετικές συζητήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ακόμα κατά πόσον μπορεί να κατατάξει ως βιώσιμες επενδύσεις ορισμένες μονάδες φυσικού αερίου, που εκπέμπουν μεν ρύπους αλλά όχι περισσότερους από το ισοδύναμο των 270 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα. Ο ίδιες πηγές, που προτίμησαν την ανωνυμία, καθώς η σχετική συζήτηση δεν είναι προς το παρόν δημοσιεύσιμη, ανέφεραν πως ένας ακόμη όρος θα έχει σχέση με το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων, καθώς θα πρέπει να προβλέπεται πως τα σχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.
Ο σχεδιασμός του συστήματος ταξινόμησης των επενδύσεων στην Ε.Ε. έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ανά τον κόσμο και ενδεχομένως να προσελκύσει δισ. ευρώ ως χρηματοδότηση έργων για την πράσινη μετάβαση. Η Κομισιόν αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση, καθώς πρέπει να διασφαλίσει την πολιτική στήριξη στις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια, να μη «βαφτίσει» πράσινες επενδύσεις επισφαλείς για το περιβάλλον, αλλά ούτε και να υποτιμήσει τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να αναδείξει τη Γηραιά Ηπειρο σε πρώτη στον κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Πράσινης Συμφωνίας, μιας γενικευμένης αναδιάρθρωσης της οικονομίας που σχεδιάζει να επιταχύνει τη μείωση των ρύπων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή ενέργειας μέχρι τις μεταφορές.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου μήνα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερη καθαρή ενέργεια, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσει «μια σταθερή πηγή πυρηνικής ενέργειας και στη διάρκεια της μεταβατικής φάσης φυσικό αέριο». Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί επενδυτές και στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων προειδοποιούν πως αν επιτραπεί να χαρακτηριστούν πράσινες οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και σε πυρηνική ενέργεια, τότε θα απαξιωθεί όλο το σύστημα των βιώσιμων επενδύσεων, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει βασικούς κανόνες του.
Ζήτημα παραμένει η «τύχη» του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.