Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει σχέδια για τη δέσμευση και αποθήκευση εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 έως το 2050, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βιομηχανίες θα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή, όπως προκύπτει από σχέδιο εγγράφου.
Η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050 θα απαιτήσει από τις εταιρείες να στραφούν σε πράσινη ενέργεια και να αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής τους. Για τους κλάδους που δεν διαθέτουν τις τεχνολογίες για να το πράξουν αυτό, οι εναπομείνασες εκπομπές τους θα πρέπει να συλλεχθούν, ώστε να αποφευχθεί η διοχέτευσή τους στην ατμόσφαιρα και η τροφοδότηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μέχρι το 2050, η ΕΕ θα πρέπει να δεσμεύει έως και 450 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters. "Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εκπομπές από τις βιομηχανίες της ΕΕ θα πρέπει να συλλεχθούν και να αποθηκευτούν, ιδίως από τους τομείς του τσιμέντου και των χημικών προϊόντων", αναφέρεται στο σχέδιο.
Η ΕΕ εξέπεμψε 3,6 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το μεγαλύτερο μέρος του CO2 που θα συλλεχθεί το 2050 θα αποθηκευτεί μόνιμα στο υπέδαφος. Κάποιο από αυτά θα χρησιμοποιούνταν σε βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή χημικών προϊόντων.
Το σχέδιο αναφέρει ότι 100 εκατομμύρια τόνοι από το CO2 που θα δεσμευτεί έως το 2050 θα πρέπει να διατεθούν στον τομέα της ενέργειας, από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν CO2 ή από "βιογενείς" πηγές όπως τα οργανικά απόβλητα. Η ΕΕ θα πρέπει να δεσμεύσει έως και 200 εκατομμύρια τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα απευθείας, για να εξισορροπήσει κάποιες εναπομείνασες εκπομπές το 2050.
Ο Chris Davies, διευθυντής της ομάδας εκστρατείας CCS Europe, δήλωσε ότι η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης έχει αφήσει την ΕΕ να παίζει το παιχνίδι της αναπλήρωσης για την ταχεία κλιμάκωση της τεχνολογίας. Η ΕΕ δεν διαθέτει κανένα λειτουργικό έργο αποθήκευσης CO2.