Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε «αποδυναμωμένους» κανόνες για το κλίμα

Body

Το κορυφαίο ρυθμιστικό όργανο της Wall Street ψήφισε την Τετάρτη για την υιοθέτηση ενός κανόνα που θα απαιτούσε από τις δημόσιες εταιρείες να γνωστοποιούν ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, έναν κανονισμό που είναι ο πρώτος στο είδος του και ο οποίος είχε αποδυναμωθεί σε σχέση με προηγούμενο σχέδιο.

.

Ανάμικτες αντιδράσεις

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανάμεικτη αντίδραση, με 10 αμερικανικές πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να θέλουν να μηνύσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ενώ ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος των ΗΠΑ απείλησε επίσης να μηνύσει τον οργανισμό. Αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες επικρότησαν τον κανόνα, αλλά δήλωσαν ότι ήλπιζαν σε αυστηρότερες απαιτήσεις.

Ο κανόνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που προτάθηκε για πρώτη φορά σε σχέδιο τον Μάρτιο του 2022, αποσκοπεί στο να θέσει ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επικοινωνούν με τους επενδυτές σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler, η κληρονομιά του οποίου θα καθοριστεί εν μέρει από αυτή την προσπάθεια, δήλωσε ότι η τυποποίηση αυτών των πληροφοριών και η μετατροπή των κατευθυντήριων γραμμών σε σταθερούς κανόνες θα ωφελήσει τόσο τις εταιρείες όσο και τους επενδυτές.

Στο στόχαστρο οι εκπομπές Scope 3

Ο κανόνας καταργεί μια προηγούμενη πρόταση που ζητούσε από τις μεγαλύτερες εταιρείες να συλλέγουν και να αναφέρουν δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές που επιβαρύνουν τον πλανήτη από τους προμηθευτές και τους τελικούς χρήστες των προϊόντων τους, γνωστές ως εκπομπές Scope 3, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Reuters ανέφερε για πρώτη φορά αυτή την αλλαγή τον περασμένο μήνα.

Σε μια περαιτέρω απομάκρυνση από το αρχικό κανονιστικό σχέδιο, επιτρέπει επίσης σε αυτές τις μεγαλύτερες εταιρείες να καθορίσουν εάν οι εκπομπές από τις δικές τους δραστηριότητες και η ενέργεια που αγοράζουν αποτελούν πληροφορίες που χρειάζονται οι επενδυτές για να λάβουν αποφάσεις. Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι Επίτροποι ψήφισαν κατά του κανόνα, ενώ οι τρεις Δημοκρατικοί ομόλογοί τους ψήφισαν υπέρ.

Η Leah Malone, επικεφαλής της πρακτικής για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) και τη βιωσιμότητα της δικηγορικής εταιρείας Simpson Thacher & Bartlett, δήλωσε ότι ο τελικός κανόνας μείωσε την επιβάρυνση των εταιρειών όσον αφορά τη γνωστοποίηση των εκπομπών, αλλά απαιτεί πληροφορίες που θα δώσουν στους επενδυτές ένα "σημαντικό παράθυρο" στην προσέγγιση των εταιρειών όσον αφορά τον κλιματικό κίνδυνο.
"Μέχρι τώρα, οι περισσότερες εταιρείες που θεωρούσαν ότι είχαν κάτι θετικό να πουν για την προσέγγισή τους στον κλιματικό κίνδυνο συμπεριέλαβαν τις πληροφορίες αυτές σε ξεχωριστή έκθεση βιωσιμότητας", δήλωσε η Malone. Τώρα, οι εταιρείες θα πρέπει να "εξετάζουν σοβαρά αυτά τα ζητήματα" και να ενθαρρύνονται να δημιουργούν διαδικασίες για την αξιολόγηση αυτών των κινδύνων.

Η Ceres ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι "ενθουσιασμένη με το έργο της SEC για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού κανόνα" αν και "στερείται εντολής για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της κλίμακας 3".

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ο κανόνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που προτάθηκε για πρώτη φορά σε σχέδιο τον Μάρτιο του 2022, αποσκοπεί στο να θέσει ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επικοινωνούν με τους επενδυτές για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.