Χρηματιστήριο Aθηνών: Τα blue chips οδήγησαν την άνοδο

Body

Καθαρά ανοδική η προτελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να ακολουθήσουν τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς έχουν καταλαγιάσει κάπως οι ανησυχίες για τον Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό κλάδο. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή του “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,5 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ +3,00% και Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική και Eurobank. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά. 

Εκρηκτική άνοδο 7,27% σημείωσε ο τίτλος της Motor Oil, η οποία από το υψηλό που είχε αγγίξει στις αρχές Μαρτίου έχει χάσει άνω του 16%, ενώ η αγορά εκτιμά ότι τα μεγέθη της, που θα ανακοινωθούν στις 11 Απριλίου, θα είναι ιδιαίτερα θετικά, με αποτέλεσμα αυτή η υποχώρηση της αποτίμησης να αποτελέσει παράγοντα προσέλκυσης νέων τοποθετήσεων σε χαμηλότερη τιμή για τη μετοχή του πετρελαϊκού ομίλου. Ισχυρή ανοδική κίνηση και για τα ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν κατά 2,78%. 

Μοναδικές μετοχές που έκλεισαν με απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν αυτές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ με απώλειες 1,26% και 0,25% αντίστοιχα, ενώ είναι οι δύο εισηγμένες που συνδέονται άμεσα με επικείμενα deals, καθώς η ΓΕΚ βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,41%) ενώ η Ελλάκτωρ είναι μία ανάσα πριν από την πώληση της Άκτωρ στην Intrakat (-1,25%). Άνω του 4% η άνοδος για Viohalco και ElvalHalcor, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε και η Sarantis καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους μετά την ανακοίνωση των μεγεθών για το 2022. 

Χωρίς κάποια αξιοσημειώτη κίνηση στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση του δείκτη ESG.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

O ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1045,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47% - Στις 1.189,58 μονάδες ο ESG με άνοδο 1,46%.