Δείκτης ATHEX ESG

Χρηματιστήριο Aθηνών: Mε κέρδη έκλεισε ο ESG την περασμένη εβδομάδα

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ξεκινούν ανοδικά και τον Μάρτιο και αρκετούς διεθνείς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο – που το πρώτο δίμηνο βρέθηκε μέσα στις τρεις κορυφαίες σε απόδοση αγορές – κινήθηκε εξισορροπητικά στην πρώτη του νέου μήνα, με τον ESG να κρατάει το όριο των 1.620 μονάδων, ενώ οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες όσων υποχώρησαν. 

Χρηματιστήριο Aθηνών: Μήνας ανόδου ο Φεβρουάριος για τον ESG

Μετά από μια πολυήμερη στασιμότητα, η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βγάλει αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες και κυρίως την Πειραιώς, ενώ εκτινάχθηκε και ο τζίρος χάρη στο  rebalancing των δεικτών MSCI. Στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η αγορά διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 1,620 στον ESG. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, βρέθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς, του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Νέα διόρθωση αλλά κρατήθηκαν οι 1,600 μονάδες στον ESG

Μια ακόμα ήπια διόρθωση κατέγραψε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε να απειλούνται ακόμα και οι 1,600 αλλά προς το κλείσιμο οι τιμές των μετοχών περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες. 

.

Η αξία συναλλαγών ήταν σαφώς υψηλότερη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, όμως παρέμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Nέα ήπια διόρθωση για τον ESG

Μια ακόμη συνεδρίαση μοιρασμένων προσήμων και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επίπεδο των 1.610 μονάδων να αποδεικνύεται η περιοχή ισορροπίας για τον ESG αυτό το διάστημα.  

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Ανοδική εβδομάδα για τον ESG παρά την κόπωση

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα εξισορρόπησης και διαχείρισης κεκτημένων ήταν αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης μετά τη φρενήρη άνοδο του 2023 και των πρώτων σαράντα ημερών του 2024.

.

Ο δείκτης ESG κατάφερε να διατηρήσει τις 1,610 μονάδες ξεκινώντας την εβδομάδα στις 1,628 και κλείνοντας στις 1,614. Παρότι δεν διατήρησε το υψηλό της περασμένης Δευτέρας ο δείκτης έδειξε αντοχή και διατήρησε εν τέλει το όριο των 1,610 μονάδων.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Οριακή πτώση για τον ESG

Μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα έληξε τελικά με οριακή πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που διεθνώς επανακάμπτει η διάθεση επενδυτικού ρίσκου με καταλύτη τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nvidia. 

.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις στις 1.419,25 μονάδες με πτώση μόλις 0,07% και με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ. O ESG ξεκίνησε την μέρα στις 1,633 μονάδες όριο που δεν έπιασε ξανά αφού ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 1,622 μονάδες με πτώση 0,06%.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Oριακή άνοδος για τον ESG

Συνεχίζοντας να βρίσκει καινούριες στηρίξεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας που είτε είχαν μείνει πίσω, είτε εμπλέκονται σε σενάρια για deals, είτε κάνουν καλές εκτιμήσεις αποτελεσμάτων ή εισάγονται σε νέους δείκτες, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο κράτησε το όριο των 1.420 μονάδων που ανέκτησε χθες, αλλά έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών. 

.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Σε ιστορικό υψηλό ο ESG

Η αρχική αστάθεια στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποκαταστάθηκε σύντομα και έφερε την αγορά σε νέα υψηλά 13 ετών, με μοχλό την αγοραστική διάθεση για επιλεγμένους τίτλους και τις τράπεζες προς το κλείσιμο, ενώ περιορισμένη είναι διεθνώς η συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της σημερινής αργίας στη Wall Street για την Ημέρα των Προέδρων.

.

Athex ESG: Οι μετοχές που… πετούν μέσα στο 2024

Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2021, φιγουράρει ο «πράσινος» δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή ο FTSE ESG, ο οποίος παρακολουθεί την ημερήσια απόδοση όσων εισηγμένων υιοθετούν και προβάλουν πρακτικές σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

.

O δείκτης έχει καταγράψει ένα ράλι άνω του 60%, ενώ από τις αρχές του 2024 η σωρευτική μεταβολή αγγίζει το +9,5%. Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μετρά άνοδο 56% και 8,6%, αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο Aθηνών: Εβδομάδα οριακών κερδών για τον ESG

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας ήταν αυτής της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κερδίσει στις δημοπρασίες το θετικό πρόσημο έχοντας ως στήριγμα τις μετοχές της Motor Oil, του ΟΠΑΠ, αλλά και την Coca Cola HBC που συνέχισε να ενισχύεται οδεύοντας προς νέα υψηλά.

.