Το επόμενο ορόσημο στις προσπάθειες της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δείκτη αναφοράς για τις επενδύσεις ESG αναβλήθηκε επ' αόριστον, καθώς οι αξιωματούχοι δεν επιθυμούν να αφιερώσουν πόρους σε μια διαδικασία που ήδη έχει πληγεί από βαθιά πολιτική διαίρεση, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Bloomberg.
.
Η λεγόμενη κοινωνική ταξινομία, η οποία επρόκειτο να αποτελέσει τον επόμενο άξονα της πολυετούς διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός οδηγού για την προώθηση κεφαλαίων σε δραστηριότητες που πληρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης, είναι απίθανο να δει το φως της δημοσιότητας τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν οι άνθρωποι αυτοί. Προσωρινά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής επιτροπής το 2024.
«Η κοινωνική ταξινόμηση φαίνεται να έχει μείνει στο παρασκήνιο», δήλωσε ο Vincent Ingham, διευθυντής ρυθμιστικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Περιουσιακών Στοιχείων. «Η Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημη θέση, αλλά έχουμε αντιληφθεί ότι δεν θα δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική ταξινόμηση και ότι δεν θα υπάρξει κίνηση για αρκετά χρόνια», είπε.
Η απόφαση σημαίνει ότι στόχοι όπως η ισότητα των φύλων και οι αλυσίδες εφοδιασμού που αποφεύγουν την εκμετάλλευση δεν θα κατοχυρωθούν στους κανονισμούς ESG της ΕΕ μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ακολουθεί την απόφαση της ΕΕ να προσθέσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινόμησή της, η οποία εξόργισε ορισμένες χώρες μέλη και άφησε το κοινοβούλιο της ΕΕ βαθιά διχασμένο.
Η πλατφόρμα της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση δημοσίευσε μια σειρά προτάσεων για την κοινωνική φορολογική κλίμακα τον Φεβρουάριο, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τις αμοιβές, την ισότητα των φύλων και τις ανθρώπινες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει με το κοινωνικό σκέλος της ταξινόμησής της, το οποίο στηρίζει τους κανόνες ESG του μπλοκ για τα πάντα, από τις εταιρείες μέχρι τις αγορές ομολόγων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, έρχεται εν μέσω ενός ολοένα και πιο τεταμένου πολιτικού σκηνικού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που επιδείνωσε έχουν κατευθύνει την πολιτική συζήτηση προς την ενεργειακή ασφάλεια, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση της βιομηχανίας άνθρακα, ακόμη και όταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται κατακόρυφα.
Oι διαιρέσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προς το παρόν να ανοίξει το θέμα.