Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) επενδύσεις παρέμειναν στο επίκεντρο το 2022, και ένας λόγος για την επέκταση της τάσης είναι ότι αυτό το στυλ συμμετοχής στην αγορά αποτελεί, όλο και περισσότερο, σημείο έμφασης για τις ρυθμιστικές αρχές.
.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν είναι αρνητικό για τους επενδυτές. Τα βελτιωμένα ρυθμιστικά πρωτόκολλα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έναν θετικό μακροπρόθεσμο στόχο, δηλαδή να αποσαφηνίσουν τους ορισμούς του ESG, αποτρέποντας παράλληλα τις εταιρείες και τους εκδότες αμοιβαίων κεφαλαίων από το να επιδίδονται σε ανακριβή στοιχεία.
Οι ενισχυμένες ρυθμιστικές προσπάθειες ESG μπορούν επίσης να επιστήσουν την προσοχή στα οφέλη των άμεσων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ESG, όπως το SPDR S&P 500 ESG ETF (EFIV). Η κομψή απλότητα του EFIV είναι κατάλληλη σε μια εποχή που το τι ακριβώς σημαίνει να είσαι ESG βρίσκεται κάτω από το παροιμιώδες μικροσκόπιο.
«Ένας μεγάλος και αυξανόμενος μηχανισμός παρέχει δομή γύρω από τις αξιολογήσεις ESG. Υπάρχει ένα εκκολαπτόμενο παγκόσμιο πρότυπο για τη βιωσιμότητα - δηλαδή τι πρέπει (ή θα έπρεπε) να αναφέρουν οι εταιρείες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά ζητήματα επηρεάζουν την επιχείρησή τους», ανέφερε το Harvard Business Review.
Ο EFIV ακολουθεί τον δείκτη S&P 500 ESG Index, ο οποίος, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι το ESG παρακλάδι του τυπικού δείκτη S&P 500. Αυτό από μόνο του αποτελεί πλεονέκτημα και σημείο πώλησης για τους επενδυτές. Ωστόσο, η ιστορία έχει κι άλλα στοιχεία και θα μπορούσε να είναι καλός οιωνός για τη μακροπρόθεσμη υιοθέτηση του EFIV.
«Είναι δύσκολο να βρεθούν σαφείς ορισμοί και οι ερωτήσεις που θέτουν οι επενδυτές στις εταιρείες για την αξιολόγησή τους είναι πολύ διαφορετικές. Αυτό είναι κάπως αναμενόμενο. Εξάλλου, τα τρία βασικά οικονομικά έγγραφα με τα οποία εργαζόμαστε όλοι σήμερα - ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και κατάσταση ταμειακών ροών - χρειάστηκαν αιώνες για να εξελιχθούν», σύμφωνα με το Harvard Business Review.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που προσφέρει το EFIV είναι ότι η μεθοδολογία του είναι διαφανής - ένα αυξανόμενο σημείο έμφασης στο χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένα ESG ETFs είναι σκόπιμα αδιαφανή, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στο μέτωπο της διαφάνειας. Η ενισχυμένη διαφάνεια θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης υιοθέτησης σχετικών ETF και της απομάκρυνσης των ρυθμιστικών αρχών από τους εκδότες αμοιβαίων κεφαλαίων.
«Η κανονιστική διαφάνεια επιταχύνεται επίσης. Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τη γνωστοποίηση των κλιματικών στοιχείων για τις μεγάλες εταιρείες από το 2024 (συνεπώς η ανάγκη για τα εν λόγω πρότυπα). Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρότεινε επίσης νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Οι εταιρείες θα πρέπει να μετρούν και να δημοσιεύουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τόσο στο πεδίο εφαρμογής 1 (εκπομπές εντός του εργοστασίου) όσο και στο πεδίο εφαρμογής 2 (εκπομπές από την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζεται από το δίκτυο)», σημειώνει το Harvard Business Review.
Οι περισσότεροι κανονισμοί μόνο κακό νέο δεν είναι για τους επενδυτές καθώς τα βελτιωμένα ρυθμιστικά πρωτόκολλα θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν τους ορισμούς του ESG, αποτρέποντας παράλληλα τις εταιρείες και τους εκδότες αμοιβαίων κεφαλαίων από το να επιδίδονται σε ανακριβή στοιχεία.