Οι χώρες με γυναίκες ηγέτες κατέγραψαν 40% λιγότερους θανάτους από την Covid-19 σε σχέση με τα έθνη που κυβερνώνται από άνδρες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.
.
Ο Κέλβιν Ταν, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι αυτό το στατιστικό στοιχείο αποτελεί βασικό εύρημα μιας μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις που είχαν τα διάφορα χαρακτηριστικά των χωρών- όπως η ηγεσία- στα ποσοστά μόλυνσης και θανάτου από την Covid-19.
«Οι χώρες όπου οι γυναίκες ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης είχαν κατά μέσο όρο 39,9% λιγότερους επιβεβαιωμένους θανάτους από την COVID-19», δήλωσε ο Ταν.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες ηγέτες αναλαμβάνουν γρήγορη και αποφασιστική δράση, έχουν ευρύτερη άποψη για τον αντίκτυπο στην κοινωνία και είναι πιο δεκτικές σε καινοτόμες σκέψεις. Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες ηγέτες τείνουν να ενεργούν άμεσα και αποφασιστικά και είναι πιο επιφυλακτικές απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και τα αποτελέσματα της πανδημίας», εξήγησε ο ερευνητής.
Η μελέτη ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την πανδημία σε 91 χώρες κατά τη διάρκεια του 2020. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλές χώρες υιοθέτησαν παρόμοιες προσεγγίσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά υπήρχαν δραστικές διαφορές στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ακόμη και μεταξύ εκείνων με παρόμοιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και πολιτικό υπόβαθρο, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
«Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, παρόλο που ο πληθυσμός της Αυστραλίας είναι μόνο πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Νέας Ζηλανδίας, είχε αναφέρει περίπου 13 φορές περισσότερες μολύνσεις και 36 φορές περισσότερους θανάτους από τους αριθμούς που ανέφερε η Νέα Ζηλανδία», είπε.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αναλογία των φύλων, η πυκνότητα πληθυσμού, η αστικοποίηση και η πολιτική διαφθορά, εντείνουν τη σοβαρότητα μιας πανδημίας. Αντίθετα, η γυναικεία ηγεσία, η εκπαίδευση, η θρησκευτική ποικιλομορφία και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, βρέθηκαν να μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτου.
«Εντοπίσαμε ένα σύνολο προκαθορισμένων, ειδικών χαρακτηριστικών χωρών που επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα της πανδημίας και ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα τα χρησιμοποιήσουν για τη διαχείριση του κινδύνου κατά τη διάρκεια μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας», σημείωσε ο Ταν.
«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης, και όχι της θεραπείας, για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας της COVID-19», τόνισε ο ερευνητής.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Scientific Reports».
ΠΗΓΗ: Medicalxpress
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αναλογία των φύλων, η πυκνότητα πληθυσμού, η αστικοποίηση και η πολιτική διαφθορά, εντείνουν τη σοβαρότητα μιας πανδημίας.