Ένα μικροσκοπικό hedge fund γίνεται «αγκάθι στο πλευρό» της BP

Body

Ο Giuseppe Bivona και οι συνεργάτες του διευθύνουν ένα μικροσκοπικό ακτιβιστικό hedge fund από ένα μικρό γραφείο εδώ, όχι μακριά από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Το ενιαίο δωμάτιο έχει μεγάλα παράθυρα, επτά γραφεία και ελάχιστο χώρο για πολλά άλλα.

.

Από αυτό το απίθανο πόστο, το ταμείο, που ονομάζεται Bluebell Capital Partners ξεκινά εκστρατείες εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη. Μερικές φορές τα χτυπήματα καταλήγουν στο στόχο. 

Ο τελευταίος στόχος του ταμείου, ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας BP έχει ήδη παραχωρήσει στον Bivona μια συνάντηση με τον πρόεδρό του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συνάντηση. Και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BP, Murray Auchincloss, την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να αντικρούσει τα επιχειρήματα της Bluebell κατά την ανακοίνωση της κατά τα άλλα ρόδινης έκθεσης κερδών της εταιρείας. 

Αυτό μπορεί να φαίνεται μια υπερβολική αντίδραση σε ένα ταμείο που έχει συσσωρεύσει μια συμμετοχή που πιθανότατα αξίζει λιγότερο από το 0,01% της κεφαλαιοποίησης της BP, ύψους περίπου 103 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τη γενική περιγραφή του χαρτοφυλακίου της Bluebell. Η Bluebell αρνήθηκε να αποκαλύψει την ακριβή επένδυση.

Η κριτική της Bluebell θα μπορούσε να έχει απήχηση, επειδή αγγίζει μια βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η BP: τη δέσμευσή της να συρρικνώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις σε λιγότερο κερδοφόρες πηγές πράσινης ενέργειας. Εν τω μεταξύ, πολλοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Bluebell, θέλουν απλώς να τους επιστραφούν περισσότερα από τα μετρητά της BP.

Στην επιστολή του προς την BP, που εστάλη τον Οκτώβριο, ο Bivona χαρακτήρισε "παράλογο" το σχέδιο να επενδύσει περισσότερο στην καθαρή ενέργεια εις βάρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Bivona υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύονται στην πραγματικότητα ανταγωνιστές όπως η Shell, η Exxon Mobil και η Chevron, οι οποίες δεν θέτουν βραχυπρόθεσμους στόχους για να περιορίσουν τις γεωτρήσεις. 

"Το μόνο που κάνετε είναι να κάνετε πλουσιότερους τους μετόχους του ανταγωνιστή σας", δήλωσε ο Bivona σε συνέντευξή του. "Σίγουρα αμφισβητώ τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τα κεφάλαια. Σε μεγάλο βαθμό".

Η εκστρατεία της Bluebell είναι το τελευταίο σημάδι πίεσης προς την BP να υπερασπιστεί τις επενδύσεις της στην πράσινη ενέργεια. Αντανακλά επίσης τις μεταβαλλόμενες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου θα πρέπει να διαχειριστούν την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μετά την πτώση των ενεργειακών μετοχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επενδυτές διερωτήθηκαν ανοιχτά αν αυτό σηματοδοτεί την πρώιμη κατάρρευση των επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Πριν από τρία χρόνια, μια άλλη μικρή εταιρεία ακτιβιστών με την ονομασία Engine No. 1 ανέλαβε την Exxon Mobil σε μια δαπανηρή μάχη με πληρεξούσιους αντιπροσώπους, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός γίγαντας δεν είχε σχέδιο για ένα μέλλον με συρρικνούμενη ζήτηση πετρελαίου και ότι θα έπρεπε να επενδύσει περισσότερο στην ενεργειακή μετάβαση. Το ταμείο κέρδισε τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon και η εταιρεία δεσμεύτηκε αργότερα να στοχεύσει στην ουδετερότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσον αφορά τις δικές της εκπομπές. Σε αντίθεση με ορισμένους από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, η Exxon δεν έχει αποσύρει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Η εκστρατεία της Bluebell είναι το τελευταίο σημάδι πίεσης προς την BP να υπερασπιστεί τις επενδύσεις της στην πράσινη ενέργεια.