Τη θέση τους σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικού Κλίματος ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία οι επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τονίζουν ότι το νέο ταμείο θα ωφελήσει νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που είναι ευάλωτοι και επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.
.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα κληθούν να υποβάλουν «Σχέδια για το Κοινωνικό Κλίμα», μετά από διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους καθώς και την κοινωνία των πολιτών. Τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν ένα συνεκτικό σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της κινητικότητας.
Κατά αυτόν τον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν προσωρινά μέτρα άμεσης εισοδηματικής στήριξης, όπως μείωση των ενεργειακών φόρων και τελώνια, για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των οδικών μεταφορών και των καυσίμων θέρμανσης. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, αυτή η στήριξη θα περιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο 40% του συνολικού εκτιμώμενου κόστους κάθε εθνικού σχεδίου για την περίοδο 2024-2027 και θα καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος του 2032.
Δεύτερον, το ταμείο θα καλύψει επενδύσεις στην ανακαίνιση κτιρίων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μετάβαση από τα ιδιωτικά στα δημόσια μέσα μεταφοράς, τη συγκέντρωση αυτοκινήτων και την κοινή χρήση αυτοκινήτων και τη χρήση ενεργών τρόπων μεταφοράς, όπως το ποδήλατο. Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, κουπόνια, επιδοτήσεις ή δάνεια με μηδενικό επιτόκιο.
Η έκθεση εισάγει ορισμένες βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων τον ορισμό της «φτώχειας κινητικότητας» , που αναφέρεται σε νοικοκυριά που έχουν υψηλό κόστος μεταφοράς ή περιορισμένη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά δημόσια ή εναλλακτικά μέσα μεταφοράς που απαιτούνται για την κάλυψη βασικών κοινωνικοοικονομικών αναγκών, ειδική εστίαση στα σχέδια στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες καθώς και υπενθύμιση ότι τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, προκειμένου να επωφελούνται από τα κονδύλια της ΕΕ.
Η οριστική έγκριση της πρότασης έχει προγραμματιστεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος αποτελεί μέρος του πακέτου «Fit for 55 in 2030» , το οποίο είναι το σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα.
Πηγή: ΕΡΤ
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, αυτή η στήριξη θα περιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο 40% του συνολικού εκτιμώμενου κόστους κάθε εθνικού σχεδίου για την περίοδο 2024-2027 και θα καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος του 2032.