Σε αγώνα δρόμου καλούνται να τρέξουν οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα ESG κριτήρια που καταρτίζονται αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκή βάση, θα ισχύσουν από τον προσεχή Οκτώβριο και στα οποία θα ελεγχθούν μέσα στο 2023 από ειδικά εκπαιδευμένους ορκωτούς ελεγκτές.
.
Αυτό επισήμανε η πρόεδρος του CSR Hellas και υψηλόβαθμο στέλεχος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν Μαρία Αλεξίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Επενδύοντας στη Βιωσιμότητα» (οργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου), προειδοποιώντας πως «αυτό που θα πρέπει να υλοποιήσουμε του χρόνου, μόνο εταιρείες -μικρές και μεγάλες- που έχουν τουλάχιστον σοβαρή δεκαετή εμπειρία σε σχετικά ζητήματα θα μπορέσουν να προσαρμοστούν».
Η κα Αλεξίου τόνισε επίσης ότι η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG δεν αφορά μόνο τις εισηγμένες, ούτε μόνο τις μεγάλες εταιρείες, αλλά αποτελεί τεράστια συστημική αλλαγή για τον τρόπο λειτουργίας τους, προσθέτοντας ότι καμιά επιχείρηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, αν δεν συνυπολογίσει τον αντίκτυπο των εργασιών της στο εξωτερικό περιβάλλον.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -είτε είναι εισηγμένες στο ΧΑ είτε όχι- θα δεχτούν σημαντικές πιέσεις σε περίπτωση που δεν προσαρμοστούν έγκαιρα στα νέα δεδομένα.
«Αυτές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες πιέσεις την επόμενη τριετία, κατά το πρώτο στάδιο της μετάβασης, θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού ΑΕΠ.
Δυστυχώς, δεν ξεκινούν όλες οι χώρες και όλοι οι κλάδοι από το ίδιο σημείο εκκίνησης. Παρουσιάζουμε έλλειμμα ωριμότητας σε διάφορους κλάδους και ομάδες επιχειρήσεων και πρέπει μέσα στην επόμενη τριετία να υπάρξει συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα βιωσιμότητας.
Οι εταιρείες θα πρέπει να χτίσουν εσωτερικά τα συστήματά τους, άρα χρειάζονται άτομα με ικανότητες και αντιλήψεις που να σχετίζονται με τα θέματα βιωσιμότητας, τα οποία θα διαχειριστούν. Τα θέματα αυτά διαφοροποιούνται ανά κλάδο και ανά εταιρεία. Έτσι, αν μια επιχείρηση δεν χτίσει μέσα της τη γνώση που θα χρειαστεί για να εστιάσει στα θέματα που εκείνη πρέπει να διαχειριστεί, δεν θα μπορέσει να βρει λύσεις από την αγορά, από την οποία λείπουν οι κατάλληλες εμπειρίες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου συνεδρίου, μεταξύ άλλων:
Η κα Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε ότι η το θέμα της Βιωσιμότητας αποτελεί κεντρική στρατηγική ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η κα Κατερίνα Κατσούλη (μέλος του Δ.Σ. του CSR Hellas και υψηλόβαθμο στέλεχος της Grant Thornton) τόνισε πως η εφαρμογή των ESG κριτηρίων δεν συνεπάγεται μόνο κόστος, ούτε αποτελεί θέμα μόνο θεσμικής υποχρέωσης, αλλά παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και στα κονδύλια του επερχόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, αντιπρόεδρος και CEO της Vitex, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η γνωστή βιομηχανία χρωμάτων έχει εμπλακεί ενεργά εδώ και πολλά χρόνια στην «υπόθεση ESG» αν και δεν είχε κάποια θεσμική υποχρέωση.
Ο κ. Ιωάννης Δελατόλας, υποδιευθυντής εξυπηρέτησης εκδοτριών εταιρειών στο ΧΑ, αναφέρθηκε σε μια σειρά υποστηρικτικών ενεργειών που έχει κάνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι το 2022 θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών που θα προχωρήσει στη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Ο κ. Νίκος Οικονομόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, τόνισε ότι το ευρύτερο οικοσύστημα (τράπεζες, επενδυτική κοινότητα, κ.λπ.) θα πρέπει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που επενδύουν στο κομμάτι του ESG, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να γίνει με προσοχή και χωρίς υπερβολική βιασύνη, καθώς υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι, όπως πχ ο αθέμιτος ανταγωνισμός από μη ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν τηρούν τα σχετικά κριτήρια.
Ο κ. Κων/νος Φωτεινόπουλος, στέλεχος της 3K Investment Partners ΑΕΔΑΚ, τόνισε ότι τα κριτήρια ESG αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, καθώς αυξάνουν την πληρότητα της ανάλυσης, οδηγώντας σε μια ολική προσέγγιση της αξιολόγησης που γίνεται για μια εταιρεία, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών, των επενδυτών συμπεριλαμβανομένων καθώς τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε εταιρείες υψηλότερων αποδόσεων και χαμηλότερου ρίσκου, μεσομακροπρόθεσμα.
Πηγή: Euro2day.gr
Πώς μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα βιωσιμότητας και στη μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον. Μια τεράστια αλλά απαραίτητη συστημική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας τους. Τι λένε στελέχη επιχειρήσεων.