Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) στα πλαίσια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
Πιο συγκεκριμένα, 5,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη διαχείριση της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των αλιευτικών στόλων. Το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτήσει την παροχή επιστημονικών συμβουλών, τη διενέργεια ελέγχων, την ανάπτυξη και διάδοση πληροφοριών σχετικά με την αγορά προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και τη ναυτιλιακή ασφάλεια και επιτήρηση.
Το ΕΤΘΑΥ είναι ευθυγραμμισμένο με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η οποία ορίζει κανόνες για τη βιώσιμη διαχείριση ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων και τη διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων. Τον Μάρτιο του 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου της αλιείας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την υποχρεωτική τοποθέτηση καμερών ασφαλείας κλειστού κυκλώματος σε ορισμένα μεγαλύτερα σκάφη, τη θέσπιση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της απώλειας αλιευτικού εξοπλισμού και τη διασφάλιση καλύτερης ιχνηλασιμότητας σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων και επεξεργασμένων προϊόντων.
Στήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων
Πολλές αλιευτικές κοινότητες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του COVID-19 και το ΕΤΘΑΥ θα στηρίξει τη χορήγηση αποζημίωσης για την προσωρινή ή μόνιμη παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Το ΕΤΘΑΥ χρηματοδοτεί την πρώτη απόκτηση αλιευτικού σκάφους από νέους αλιείς (που είναι κάτω των 40 ετών). Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν ξεχωριστό σχέδιο δράσης για όλες τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειές τους, ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη των πιο ευάλωτων αλιευτικών κοινοτήτων.
Βιώσιμες θάλασσες και ωκεανοί
Τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για κλιματικές δράσεις, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία. Η πρόταση λαμβάνει επίσης υπόψη της τις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ για για καθαρούς, υγιείς και ασφαλείς ωκεανούς.
Το Ταμείο θα συμβάλει στην προώθηση καθαρών και υγιών θαλασσών και ωκεανών στηρίζοντας τη συλλογή απολεσθέντος αλιευτικού εξοπλισμού και θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα πλαστικά απόβλητα μολύνουν όλο και περισσότερο τους ωκεανούς και σύμφωνα με υπολογισμούς έως το 2050 οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ό,τι ψάρια.
Η καλύτερη διαχείριση των πλαστικών θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας στην ΕΕ έως το 2050. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία στοχεύει στην κατάργηση της χρήσης μικροπλαστικών.
Το ποσό θα διατεθεί τόσο για τη βιώσιμη αλιεία όσο και για την προστασία αλιευτικών κοινοτήτων στο διάστημα 2021 -2027.