Για τους εκατοντάδες επενδυτές που ισχυρίζονται ότι στοχεύουν σε χαρτοφυλάκια καθαρού μηδενικού κινδύνου, οι μεγαλύτερες συμμετοχές τους είναι συχνά το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σε μεγάλο βαθμό αφιλόξενη για επενδύσεις με γνώμονα τη βιωσιμότητα.
.
Γιατί; Υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός εκδοτών (λιγότεροι από 150 παγκοσμίως σε σύγκριση με περισσότερους από 70.000 εκδότες εταιρικών ομολόγων), πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές διακινδυνεύουν ένα πολύ πιο συγκεντρωμένο χαρτοφυλάκιο αν επιδιώκουν να αποφύγουν τους καθυστερημένους στο κλίμα. Δεύτερον, ορισμένοι επενδυτές πρέπει να κατέχουν κρατικό χρέος για να συνδυάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με τις υποχρεώσεις τους, γεγονός που τους καθιστά δέσμιους αγοραστές ομολόγων που διαφορετικά θα απέφευγαν.
Δεδομένων αυτών και άλλων προκλήσεων, ο διαχειριστής κεφαλαίων Abrdn Plc του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι «η προσπάθεια για επενδύσεις προς το καθαρό μηδέν έχει μέχρι στιγμής αφήσει εκτός τα κρατικά ομόλογα». Για να καταδείξει πόσο δύσκολο είναι να ενσωματωθούν τα κρατικά ομόλογα στις επενδυτικές στρατηγικές για το κλίμα, η Abrdn υπογραμμίζει στοιχεία από την πρωτοβουλία διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων Net Zero Asset Managers Initiative που δείχνουν ότι από τους 264 υπογράφοντες στην παγκόσμια ομάδα επενδυτών με στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα, μόνο 24 έχουν θέσει στόχο για το κρατικό χρέος, πολύ λιγότεροι από ό,τι για όλες τις άλλες μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Το κρατικό χρέος είναι «σχεδόν πανταχού παρόν στα χαρτοφυλάκια», δήλωσε η Valentina Ramirez, η οποία έχει επιβλέψει τις εργασίες σχετικά με τα κρατικά ομόλογα στην Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IIGCC). «Περίπου το 50% της παγκόσμιας αγοράς ανεξόφλητων ομολόγων είναι κρατικά ομόλογα, οπότε αν αναλάβατε μια δέσμευση για καθαρό μηδενισμό, είναι το ένα κομμάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε».
Για να βοηθήσει τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, η Abrdn, βασιζόμενη σε εργαλεία της IIGCC, ανέπτυξε το δικό της πλαίσιο για την αξιολόγηση των πράσινων διαπιστευτηρίων των κρατικών ομολόγων. Αυτό πήρε τη μορφή του λεγόμενου πλαισίου αξιοπιστίας που αποσκοπεί στον εντοπισμό των χωρών που έχουν τις πιο ισχυρές πολιτικές για το κλίμα.
Μια τέτοια αξιολόγηση περιλαμβάνει την εξέταση του πόσο γρήγορα μια χώρα απεξαρτάται από τον άνθρακα, αν οι δεσμεύσεις της για το κλίμα είναι ισχυρές και νομικά δεσμευτικές και αν υποστηρίζονται από μηχανισμό τιμολόγησης του άνθρακα και επιδοτήσεις για καθαρή ενέργεια. Αυτό αναφέρει ο Alexandre Popa, αναλυτής βιωσιμότητας της Abrdn στο Λονδίνο, ο οποίος λέει ότι το πλαίσιο εξετάζει επίσης αν η δράση για το κλίμα είναι κομματικό θέμα ή αν έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη.
Η Σουηδία κατατάσσεται ως η πιο «αξιόπιστη» χώρα με βάση αυτές τις παραμέτρους, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Nick Gaskell, διαχειριστή βιώσιμων επενδύσεων στην Abrdn με έδρα το Εδιμβούργο.
«Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων και τους επενδυτές που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα και την υποστήριξη της μετάβασης», δήλωσε ο Gaskell. «Βλέπουμε θεμελιώδη εμπόδια για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό, γεγονός που αποτέλεσε πραγματικά την αφορμή για να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη αυτού του πλαισίου».
Αν και αρνήθηκε να παράσχει την τρέχουσα κατάταξη για τις ΗΠΑ, εκπρόσωπος της Abrdn δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν σχετικά καλές επιδόσεις» όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα χάρη στον τεράστιο νόμο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τις αγορές άνθρακα σε κρατικό επίπεδο. Το έθνος σημειώνει χαμηλότερη βαθμολογία, ωστόσο, στην αξιολόγηση της αποκλιμάκωσης, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ «έχουν μερικά από τα υψηλότερα στοιχεία έντασης εκπομπών και κατανάλωσης ενέργειας».
Η εταιρεία δεν έχει επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς αναμένει «περαιτέρω λεπτομέρειες και στοιχεία για ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής από την επερχόμενη κυβέρνηση» του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός υποβάθμισε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προώθησε δυνατά μια ευρεία επέκταση της ανάπτυξης των ορυκτών καυσίμων και δεσμεύτηκε να ζητήσει από το Κογκρέσο να καταργήσει τμήματα του νόμου IRA.
Δεδομένου ότι η ενσωμάτωση των κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο επενδυτικών στρατηγικών καθαρής μηδενικής απόδοσης είναι ένας σχετικά νεοσύστατος κλάδος, οι πληροφορίες από το πλαίσιο αξιοπιστίας του Abrdn είναι κυρίως χρήσιμες για να βοηθήσουν τους επενδυτές να «δουν ποια είναι η κατάσταση», δήλωσε ο Gaskell. Ένα πιθανό δεύτερο βήμα για τους κατόχους ομολόγων θα ήταν η άμεση συνεργασία με τις χώρες σχετικά με τις κλιματικές τους φιλοδοξίες και τα σχέδια χρηματοδότησής τους, είπε.
Ένας προφανής τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι όταν οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εκδώσουν ομόλογα με σήμανση, όπως τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τον Gaskell. Όταν τα γραφεία διαχείρισης δημόσιου χρέους διοργανώνουν roadshows για να βολιδοσκοπήσουν τους δυνητικούς αγοραστές σχετικά με τα πλαίσια για τέτοια μέσα, παρέχουν την ευκαιρία στους επενδυτές να μιλήσουν, είπε.
Και η αγορά πράσινων κρατικών ομολόγων συνεχίζει να αυξάνεται. Η Αυστρία, η Ινδονησία και η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν συγκεντρώσει 116 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση πράσινων ομολόγων τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, τα οποία βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν τουλάχιστον τα 124 δισεκατομμύρια δολάρια που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του 2023, έτος ρεκόρ έκδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το BloombergNEF.
Τα ομόλογα με ετικέτα «παρέχουν τον ευκολότερο τρόπο για τους θεσμικούς επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ευκαιρίες για να χρηματοδοτήσουν κυβερνήσεις και δημόσιες αρχές σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε λύσεις για το κλίμα», δήλωσε ο Ramirez του IIGCC. «Υπάρχουν σίγουρα περισσότερα οφέλη από τους εκδότες που εκδίδουν ομόλογα με ετικέτα, όπως οι δομές δημοσιοποίησης, η ενίσχυση της λογοδοσίας των χωρών και η προώθηση της ισχυρής δέσμευσης με τους επενδυτές», είπε.
Και υπάρχει άφθονος χώρος για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας, δεδομένου ότι το χρέος με ετικέτα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς κρατικού χρέους, δήλωσε ο Ramirez.
Η παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σε μεγάλο βαθμό αφιλόξενη για επενδύσεις με γνώμονα τη βιωσιμότητα.