Οι υπουργοί αρμόδιοι για το κλίμα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται τη Δευτέρα για να αποφασίσουν τη διαπραγματευτική θέση του μπλοκ για τη φετινή σύνοδο κορυφής COP28 - αλλά εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως το πόσο σκληρά θα πιέσουν για μια παγκόσμια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
.
Η ΕΕ είναι συνήθως ένας από τους πιο φιλόδοξους διαπραγματευτές στις ετήσιες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου σχεδόν 200 χώρες διαπραγματεύονται τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η φετινή διάσκεψη COP28 αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.
Μια κεντρική απόφαση θα είναι αν οι χώρες της COP θα συμφωνήσουν για πρώτη φορά στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγει αέρια του θερμοκηπίου που αποτελούν την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Περίπου 10 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Σλοβενία, θέλουν το μπλοκ να απαιτήσει τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters. Αντίθετα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία - είναι πιο επιφυλακτικοί.
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα τη διαπραγματευτική τους θέση, πράγμα που σημαίνει ότι μία κυβέρνηση μπορεί να την εμποδίσει.
Η διάσπαση αντανακλά τις υποβόσκουσες παγκόσμιες εντάσεις. Στις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στην πλήρη κατάργηση των καυσίμων περιλαμβάνονται φτωχότερες χώρες, οι οποίες φοβούνται τον αντίκτυπο της απεξάρτησης των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές ορυκτών καυσίμων -μερικοί από τους οποίους, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες να συμφωνηθεί η σταδιακή κατάργηση σε πρόσφατες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της φετινής συνόδου κορυφής της G20- αναμένεται να προβάλουν παρόμοια αντίσταση στη σύνοδο κορυφής COP28.
Οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων είναι ένα άλλο ευαίσθητο σημείο, με τα πλούσια δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, να επιδιώκουν την έκκληση της ΕΕ να τις καταργήσει σταδιακά έως το 2025. Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, δεν επιθυμούν ημερομηνία.
Οι χώρες θα αποφασίσουν επίσης αν θα ανακοινώσουν δημοσίως ότι η ΕΕ αναμένει να υπερβεί τον νομικά δεσμευτικό της στόχο για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, ως αποτέλεσμα των πολιτικών μείωσης του CO2 που ψήφισε η ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.
Περίπου 10 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Σλοβενία, θέλουν το μπλοκ να απαιτήσει τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.