Δαβέρος (Helleniq Energy): Χρόνιες παθογένειες αυξάνουν τα κόστη συμμόρφωσης

Body

Ο Ανώτερος Διευθυντής Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων του Ομίλου HelleniQ Energy κος Παναγιώτης Δαβέρος, παρέστη ως ομιλητής στην Ημερίδα με θέμα «Φορολογική Συμμόρφωση Επιχειρήσεων: Πρακτικά Θέματα – Προβληματισμοί – Προτάσεις», που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (E.P.L.O.), στις 6 Μαρτίου 2023, στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.

.

Ο κος Δαβέρος κατά την ομιλία του στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, εστίασε στα θέματα φορολογικής συμμόρφωσης και πώς αυτή επιδρά στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολυνομία και στην πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν και σήμερα τη φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα, με πλήθος διατάξεων αλλά και εισαγωγή νέων, είτε με αναδρομική ισχύ, είτε με ανάγκη πρόσθετων διευκρινίσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «οι παθογένειες αυτές δημιουργούν αύξηση του κόστους συμμόρφωσης, δυσχέρεια στο μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό, συσσώρευση επίδικων υποθέσεων και καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, με ταυτόχρονη σημαντική δέσμευση ποσών».

Ο κ. Δαβέρος πρότεινε δέσμη μέτρων για την ουσιαστική επίλυση της κατάστασης, που περιλαμβάνουν την κωδικοποίηση της Φορολογικής Νομοθεσίας με αποφυγή ανάγκης διαρκών ερμηνειών, τη θέσπιση κινήτρων οικειοθελούς συμμόρφωσης, την επέκταση της ψηφιοποίησης, αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κος Γ. Μαυραγάνης, καθώς και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γ. Πιτσιλής, ο οποίος έκλεισε την ημερίδα σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Την πολυνομία και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν και σήμερα τη φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα στηλίτευσε από το βήμα του ΣΒΕ ο διευθυντής φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του εισηγμένου Ομίλου.