Τα κρατικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπέμπουν ρύπους από καύσεις αερίου καθημερινά, παρά το γεγονός ότι έχουν δεσμευτεί για μια πολιτική μηδενικής καύσης εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.
.
Τα ΗΑΕ - στον απόηχο αυτών των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας για το φυσικό αέριο - φιλοξενούν τη σύνοδο κορυφής COP28 του ΟΗΕ, η οποία αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου. O Sultan Al Jaber, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc, θα προεδρεύσει των διεθνών διαπραγματεύσεων για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις.
Η διαδικασία αυτή της καθημερινής καύσης αερίου που δεν έχει πωληθεί, έχει χαρακτηριστεί «σπάταλη και ρυπογόνος» από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η καύση γίνεται όταν δεν έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός για τη δέσμευση του φυσικού αερίου ή όταν αυτό πρέπει να απελευθερωθεί για λόγους ασφαλείας. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει και μεθάνιο, το οποίο με τη σειρά του εγκυμονεί κινδύνους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η Adnoc LNG προέβη σε αυτή τη διαδικασία σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99% τις ημέρες που ελέγχθηκαν από δορυφόρο από το 2018 έως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο Guardian από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea). Παρόμοια εικόνα διαπιστώθηκε και σε 32 ακόμη κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ΗΑΕ, 20 από τα οποία διαχειρίζεται η Adnoc.
«Η καύση αερίου έχει τεράστιο αντίκτυπο - περίπου το 1-2% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - και η συντριπτική πλειονότητά τους μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε ο Δρ. Πολ Μπαλκόμπ του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου στον Guardian.
Οι στόχοι της COP28 για το φυσικό αέριο και την κλιματική αλλαγή
Η Παγκόσμια Τράπεζα «τρέχει» μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μηδενικής καύσης μέχρι το 2030. Τα ΗΑΕ και η Adnoc δεν είναι μέλη, αν και τα γειτονικά κράτη και εταιρείες είναι, συμπεριλαμβανομένων του Μπαχρέιν και της Saudi Aramco.
Μια μακρά σειρά επιστημονικών μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, αλλά οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει ακόμη τις έρευνες για νέα κοιτάσματα.
Συνολικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα καύσης για μια χώρα παραγωγής ορυκτών καυσίμων, καταλαμβάνοντας την 27η θέση σε μια λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δεν δείχνουν καμία σημαντική αλλαγή όσον αφορά την καύση φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία.
Εν όψει της COP28, οι χώρες παραμένουν διχασμένες μεταξύ εκείνων που απαιτούν μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και των εθνών που επιμένουν στη διατήρηση του ρόλου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες από Guardian, Lifo
Η σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου.