Τις πιο φιλικές προς το ESG μετοχές που έχουν ακολουθήσει την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα εντοπίζει η Citigroup, καταλήγοντας πως οι τράπεζες, ειδικά της Ευρώπης και τη περιοχής της CEEMEA (της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής) αποτελούν ξεκάθαρα τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα. Όπως εξηγεί, αυτές οι μετοχές θα βοηθήσουν τους επενδυτές ESG -επιλογές με Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια- να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι μίας περαιτέρω ανόδου του κλάδου της Ενέργειας, όπου είναι underweight. Από τότε που ξεκίνησε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τον Αύγουστο, αυτό το καλάθι μετοχών της Citi έχει σημειώσει κέρδη κατά μέσο όρο της τάξης του 11%, τη στιγμή που ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World αυξήθηκε κατά 1%.
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων σημαντικά υψηλότερα. Ο χειμερινός καιρός θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς εμπορευμάτων της Citi προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο της τάξης του 10% στο bull σενάριό τους. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ θα αγγίξουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα βοηθήσει στην υπεραπόδοση των μετοχών "αξίας" (value stocks).
Οι επενδυτές ESG αισθάνονται το "χτύπημα" της Ενέργειας στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς είναι ένας από τους κλάδους που λόγω στρατηγικής αποφεύγουν. Διεθνώς, η Ενέργεια είναι το πιο "καυτό" trade αυτή τη στιγμή, έχοντας σημειώσει ράλι της τάξης του 24% από τα μέσα Αυγούστου (MSCI AC World Energy index). Η υπεραπόδοση της Ενέργειας αντικατοπτρίζεται στην υποαπόδοση των δεικτών ESG. Για παράδειγμα, ο δείκτης MSCI Europe SRI Select Reduced Fossil Fuel Index έχει υποχωρήσει κατά 2% από τα μέσα Αυγούστου, ενώ ο δείκτης MSCI Europe (που περιλαμβάνει την Ενέργεια) έχει κινηθεί σταθεροποιητικά. Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν οι μετοχές της Ενέργειας κλείσουν περαιτέρω τη διαφορά με το Brent.
Τα μεγάλα hedges του ESG
Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές μετοχών ESG; Η Citi απαντά πως υπάρχει τρόπος να αντισταθμιστεί η περαιτέρω άνοδος του κόστους ενέργειας. Έτσι, εξετάζει τον δείκτη MSCI AC World για να εντοπίσει μετοχές εκτός του κλάδου της Ενέργειας που έχουν καλές βαθμολογίες ESG και έχουν θετική συσχέτιση με την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Το γκρουπ αυτό των μετοχών έχει υπεραποδώσει σημαντικά της ευρύτερης αγοράς, με κέρδη 11% έναντι 1% από τα μέσα Αυγούστου.
Μεταξύ των κριτηρίων που χρησιμοποιεί είναι: 1) το να έχουν βαθμολογία Sustainalytics ESG καλύτερη από 26 (η βαθμολογία MSCI AC World), 2) να έχουν συσχέτιση άνω του 30% με τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια και (3) είχαν θετικές επιδόσεις τόσο από τις αρχές του έτους όσο και μέσω της πρόσφατης εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου. Το "καλάθι" κυριαρχείται από μετοχές του κλάδου των τραπεζών, ειδικά στην Ευρώπη και την CEEMEA, όπως τονίζει η Citi. Αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι οι τράπεζες –λόγω και εποπτικών κανόνων–- έχουν συνήθως αξιοπρεπείς βαθμολογίες ESG και επίσης επωφελούνται από την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που σχετίζονται με την υψηλότερη τιμή πετρελαίου.
Συνεπώς το βασικό "μήνυμα" της Citi είναι η τήρηση overweight στάσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους επενδυτές που τις επιλέγουν να αναμένεται να βγουν κερδισμένοι από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Συνολικά εντοπίζει 37 μετοχές διεθνώς που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, και είναι οι εξής:
Η εικόνα των ελληνικών μετοχών
Στην ίδια έκθεση η Citi παρουσιάζει τις τρέχουσες εκτιμήσεις της για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα βελτίωσε περαιτέρω τις προβλέψεις της καθώς πλέον βλέπει θετικά την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.
Πιο αναλυτικά βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν –έστω και οριακά– κατά 0,2% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) από πτώση 0,5% σε ετήσια βάση που προέβλεπε στις αρχές του μήνα, μία εκτίμηση που είχε επίσης βελτιώσει (έβλεπε πτώση σχεδόν 7% πριν), ενώ το 2022 εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 25,6% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε Αναδυόμενες Αγορές, Ανεπτυγμένες Αγορές και ΗΠΑ.
Πηγή: Capital.gr. Ελευθερία Κουρτάλη
Πιο αναλυτικά εκτιμά πως η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί το 2022 κατά 6,3%, των αναδυόμενων αγορών κατά 5,8%, των ανεπτυγμένων κατά 7,8% και των αμερικάνικων εταιρειών κατά 7,9%.
Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,3x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 9,8x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 23,1 φέτος θα κινηθεί στο 21,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 φέτος στο 15 το 2022.
Τέλος, στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμωμένη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,8% αντίστοιχα.
Οι επενδυτές ESG αισθάνονται το «χτύπημα» της Ενέργειας στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς είναι ένας από τους κλάδους που λόγω στρατηγικής αποφεύγουν.