Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας ενδέχεται να καταγράψουν την πρώτη τους ετήσια μείωση από το 2016, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου μπορεί ήδη να έχει κορυφωθεί στην πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου.
.
Η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατακόρυφα τον περασμένο μήνα, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο, καθώς αυξάνεται η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εκπομπές αερίων της χώρας θα συρρικνωθούν φέτος.
Η στροφή της κινεζικής οικονομίας μακριά από ρυπογόνους τομείς και η δειλή υποχώρηση των ορυκτών καυσίμων αυξάνει την προοπτική ότι η όποια μείωση θα μπορούσε να διατηρηθεί, σηματοδοτώντας πιθανά ότι η ρύπανση έφτασε στο ανώτατο όριο πέρυσι, πολύ πριν από τον στόχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για το 2030.
Μια μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών της Κίνας, η οποία διαχέει περισσότερους από 11 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως, θα σηματοδοτήσει αναστροφή της πορείας προς τη βαριά βιομηχανία για την τόνωση της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και την απαίτηση νέων λύσεων.
Η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εκπομπών το 2022 και για χρόνια βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο ρυπογόνων χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι μια πρώιμη κορύφωση θα διευκολύνει τις συνθήκες για την επίτευξη της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Οι ετήσιες εκπομπές στην Κίνα προβλέπεται να μειωθούν είτε κατά 7,2% είτε κατά 8,2% φέτος, ανέφερε το BloombergNEF στην πρόσφατή του έρευνα με τίτλο New Energy Outlook, η οποία μελέτησε δύο πιθανές παγκόσμιες κλιματικές πορείες.
Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα κατέγραψε οριακή μείωση το β’ τρίμηνο, καθώς η ασθενέστερη ανάπτυξη έχει περιορίσει την κατανάλωση καυσίμων για μεταφορές και τη ζήτηση για βιομηχανικά καύσιμα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Ο αριθμός-ρεκόρ εγκαταστάσεων ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται ραγδαία και συμβάλλει επίσης στη μείωση της εξάρτησης από πιο ρυπογόνες πηγές, τη στιγμή που η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.
Η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εκπομπών το 2022 και για χρόνια βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο ρυπογόνων χωρών.