ατμοσφαιρική ρύπανση

Ινδία: Αυστηρότεροι κανόνες μετακίνησης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Ινδία δήλωσε την Κυριακή ότι θα αυστηροποιήσει τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και της κυκλοφορίας οχημάτων στο Νέο Δελχί και τις γύρω περιοχές από τη Δευτέρα για την καταπολέμηση της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα.

.

Τα νέα μέτρα, που ισχύουν από το πρωί της Δευτέρας, συνεπάγονται την απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων φορτηγών στο Δελχί, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τη στροφή σε απομακρυσμένη εργασία, όπως συμβουλεύει η τοπική διοίκηση.

Λαχόρη: Η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου

Το τοξικό νέφος καλύπτει εδώ και μέρες την ανατολική πόλη του Πακιστάν, τη Λαχόρη, καθώς η αυξανόμενη ρύπανση ωθεί τις αρχές να περιορίσουν τις δραστηριότητες και να συστήσουν επιτροπή για την επίβλεψη των προληπτικών προσπαθειών, σύμφωνα με το Reuters.

.

Η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως, δείχνει έρευνα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως από την εισπνοή καπνού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

.

Η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας, σύμφωνα με μια μελέτη μοντελοποίησης.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενισχύει τα πρότυπα ποιότητας του αέρα

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε επίσημα μια οδηγία που θέτει ενημερωμένα πρότυπα ποιότητας αέρα σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στον στόχο της ΕΕ για μηδενική ρύπανση μέχρι το 2050 και θα βοηθήσουν στην πρόληψη πρόωρων θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση μολύνει τις πόλεις

Περίπου 2,3 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να παρασκευάζουν γεύματα χρησιμοποιώντας ακατάλληλες εστίες που λειτουργούν με κηροζίνη, βιομάζα και κάρβουνο προκαλώντας σημαντική οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία βρίσκεται πίσω από περίπου 3,2 εκατ. θανάτους ετησίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 237.000 θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με δεδομένα του 2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Υπογονιμότητα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί τους άνδρες και η ηχορύπανση τις γυναίκες

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια PM2.5 φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες, ενώ ο θόρυβος από την κυκλοφορία στους δρόμους με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».

.

Bloomberg: Η μείωση των εκπομπών αερίων της Κίνας ανοίγει νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας ενδέχεται να καταγράψουν την πρώτη τους ετήσια μείωση από το 2016, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου μπορεί ήδη να έχει κορυφωθεί στην πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου.

.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Γίνεται ολοένα και πιο φονική, σύμφωνα με έκθεση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκοτώνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και είναι πλέον πιο φονική από το κάπνισμα, όπως έδειξε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Unicef.

.

Περιβάλλον: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους το 2021 στην Ε.Ε.

«Τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από την συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια προκάλεσε τον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της στην Ινδία. Συγκεκριμένα, η μελέτη που διεξήχθη σε κατοίκους του Νέου Δελχί και του Τσενάι, διαπίστωσε ότι η εισπνοή αέρα με μεγάλες ποσότητες σωματιδίων PM2,5 οδήγησε σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

.