Οι επενδυτές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG) στον εξορυκτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια, οι εξορυκτικές εταιρείες με καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ESG έχουν αποδώσει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους τους σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.
.
Προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οι εταιρείες εξόρυξης απαιτείται όλο και περισσότερο να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και των κινδύνων ESG, καθώς και ισχυρό ιστορικό συμμόρφωσης με τα κριτήρια ESG.
Οι επενδυτές σε μεταλλευτικά έργα (είτε πρόκειται για δανειακά είτε για μετοχικά κεφάλαια) εστιάζουν όλο και περισσότερο στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG) κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που πραγματοποίησε η PwC - Mine 2021: Great expectations, seizing tomorrow - οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις με καλύτερες αξιολογήσεις ESG έχουν αποδώσει κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους από την ευρύτερη αγορά τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια, οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει όλο και περισσότερο να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση και διαχείριση των κινδύνων και των ανησυχιών που σχετίζονται με τα ESG, καθώς και ισχυρό ιστορικό συμμόρφωσης με τα ESG.
Από την πλευρά των επενδυτών, η παγκόσμια εστίαση στην κλιματική αλλαγή και η πορεία προς το καθαρό μηδέν έχει αναπόφευκτα ρίξει το φως της δημοσιότητας στην πτυχή "Ε" του ESG, η οποία περιλαμβάνει θέματα όπως η απαλλαγή από τον άνθρακα, η διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Accenture - Ο νέος ρόλος της εξόρυξης ως πρωταθλητή της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές - το 63% των επενδυτών στην εξόρυξη και τα μέταλλα θα ήταν πρόθυμοι να εκχωρήσουν ή να μην επενδύσουν σε εκείνες τις εταιρείες που υπολείπονται των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ωστόσο, τα ζητήματα και ο προσδιορισμός των βασικών κινδύνων που σχετίζονται με τις πτυχές "S" (κοινωνική) και "G" (διακυβέρνηση) έχουν επίσης ουσιώδη σημασία για την καθοδήγηση των επενδυτικών αποφάσεων, ιδίως στο πλαίσιο της σχέσης ενός μεταλλωρύχου με τις ρυθμιστικές αρχές, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες στηρίζουν την «άδεια λειτουργίας» και την ικανότητά του να υλοποιεί έργα.
Οι απαιτήσεις των επενδυτών
Η Παγκόσμια Συμμαχία Βιώσιμων Επενδύσεων αναφέρει στην πιο πρόσφατη έκθεσή της - Global Sustainable Investment Review 2020 (Ιούλιος 2021) - ότι, κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, τα περιουσιακά στοιχεία βιώσιμων επενδύσεων αποτελούσαν το 35,9% των συνολικών υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ανοδικά, με πολλούς διαχειριστές επενδύσεων να μετακινούνται από τις στρατηγικές διαλογής ενσωμάτωσης των ESG (που απαιτούν την εξέταση των παραγόντων ESG ως μέρος της συνολικής επενδυτικής τους ανάλυσης) προς τις στρατηγικές αρνητικής διαλογής (σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες που δεν τηρούν συγκεκριμένες αρχές ESG θα αποκλείονται εκ πρώτης όψεως από το χαρτοφυλάκιο ενός διαχειριστή).
Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές, όπως η Hermes EOS και η BMO, έχουν πλέον δεσμευτεί δημοσίως να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP έχει δηλώσει ότι «οι υπεύθυνες επενδύσεις αποτελούν κεντρικό στοιχείο της επενδυτικής μας φιλοσοφίας» και, ομοίως, η Blackrock έχει δηλώσει ότι «έχουμε ενσωματώσει τις εκτιμήσεις ESG στην επενδυτική μας έρευνα, στη δημιουργία χαρτοφυλακίου και στις διαδικασίες διαχείρισης». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια (για παράδειγμα, το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου) έχουν ανακοινώσει ότι θα αποκλείουν ενεργά επενδυτικές προοπτικές που αποτελούν αντικείμενο μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια ESG.
Παράλληλα με την αυξημένη εστίαση των επενδυτών κεφαλαίου στο ESG, οι δανειστές επιβάλλουν επίσης συγκεκριμένες αρχές ESG που πρέπει να τηρεί μια εταιρεία προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση. Αυτό θέτει υπό έλεγχο τα επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης των μεταλλωρύχων και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα βοηθήσουν μια εταιρεία να επιτύχει τους βασικούς δείκτες επιδόσεων (και, μάλιστα, τις απαιτήσεις ESG που θέτουν οι δανειστές).
Ομοίως, τα πρότυπα περιβαλλοντικής και κοινωνικής επίδοσης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού (IFC) καθορίζουν πρότυπα που ισχύουν για τους επενδυτικούς και συμβουλευτικούς πελάτες που περνούν από την αρχική διαδικασία πιστωτικού ελέγχου του IFS, και η AXA IM έχει προτείνει ομόλογα μετάβασης που παρέχουν την ευκαιρία χρηματοδότησης καφέ εταιρειών με φιλοδοξία να μεταβούν σε πράσινες στο μέλλον, σε κλάδους όπως τα υλικά, οι εξορυκτικές ύλες, τα χημικά και οι μεταφορές.
Σε ορισμένες αγορές (όπως το Λονδίνο), εκτός από τον τεχνικό, οικονομικό και νομικό έλεγχο, η επιρροή των οργανισμών αξιολόγησης ESG είχε ως αποτέλεσμα το ESG να αποτελέσει σημαντικό σημείο εστίασης σε σχέση με τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές μεταλλείων. Τα roadshows για τους επενδυτές εξελίσσονται γρήγορα σε μια πλατφόρμα στην οποία οι επενδυτές μπορούν και θα θέτουν ερωτήματα σχετικά με το ESG, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι πρωτοβουλίες μιας εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τους σχετικούς κώδικες και πρότυπα ESG.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει ένα πιο διαφανές και προηγμένο πλαίσιο δημοσιοποίησης των στοιχείων ESG μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για να προσελκύσουν επενδυτές που αναζητούν βιώσιμες ευκαιρίες.
Ενώ ορισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με τα ESG θα είναι διαθέσιμες από δημόσιες πηγές όσον αφορά τους μεγαλύτερους ομίλους εξόρυξης που υπόκεινται σε σχετικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, υπάρχουν επίσης δείκτες και οργανισμοί αξιολόγησης (όπως οι FTSE4Good, DJSI, Sustainalytics, MSCI) που κατατάσσουν τις εταιρείες σύμφωνα με τα πραγματικά ή αντιληπτά πλεονεκτήματα των ESG τους. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές μπορεί επίσης να διατηρούν εσωτερικούς ειδικούς σε θέματα ESG, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση αυτών των ζητημάτων.
Ακτιβισμός των μετόχων
Εκτός από το να ενημερώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές αξιοποιούν τα κεφάλαιά τους εξ αρχής, οι παράγοντες ESG έχουν γίνει χαρακτηριστικό του ακτιβισμού των μετόχων, με τον οποίο οι υφιστάμενοι επενδυτές χρησιμοποιούν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο για να επιδιώξουν να επηρεάσουν τις επιδόσεις ESG της σχετικής εταιρείας. Στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ομάδες όπως η Follow This έχουν γίνει γνωστές στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις, αποσπώντας συχνά την προσοχή από άλλα βασικά στρατηγικά μηνύματα που τα διοικητικά συμβούλια επιθυμούν να επικοινωνήσουν. Αναμένουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσει ως στόχος η εξορυκτική βιομηχανία. Για παράδειγμα, οι μέτοχοι του ομίλου BHP υπέβαλαν ψηφίσματα το 2022 σχετικά με την ανάλυση ευαισθησίας για το κλίμα στις οικονομικές καταστάσεις και υποστήριξαν ότι η BHP πρέπει να εφαρμόσει συνεπή πολιτική για το κλίμα.
Άλλοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ασκούν πιέσεις ώστε οι ασφαλιστικοί φορείς να εμπλακούν περισσότερο στο κίνημα ESG, ιδίως απαιτώντας από τις εταιρείες εξόρυξης να τηρούν τις αρχές ESG προκειμένου να είναι επιλέξιμες για ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Τι συνιστούν οι ειδικοί
Ο εξορυκτικός τομέας συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις, μεταξύ άλλων και από επενδυτές που εστιάζουν στο ESG και ιδίως στη βιωσιμότητα, όχι μόνο λόγω του βασικού του ρόλου στη διευκόλυνση της επιταχυνόμενης ενεργειακής μετάβασης (κάτι που δεν ήταν πάντα κατανοητό από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα). Η προετοιμασία (και σε ορισμένες περιπτώσεις, η δημοσίευση) μιας σαφούς, ισχυρής και υλοποιήσιμης στρατηγικής ESG θα βοηθήσει να κατευναστούν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εξορυκτική βιομηχανία και να προωθηθεί η συνέχιση των επενδύσεων.
Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά τόσο τα υποχρεωτικά και εθελοντικά πλαίσια και πρότυπα ESG (και τον βαθμό στον οποίο οι εν λόγω εθελοντικοί κώδικες θα πρέπει να εφαρμόζονται στις δραστηριότητες μιας συγκεκριμένης εταιρείας), όσο και τις συγκεκριμένες εταιρικές αξίες και τις συνολικές στρατηγικές προτεραιότητες των εταιρειών. Είναι σαφώς σημαντικό να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική και να καταδειχθεί, να παρακολουθηθεί και να καταγραφεί η συμμόρφωση στην πράξη.
Οι μεταλλωρύχοι μπορούν επίσης να λάβουν ανεξάρτητη πιστοποίηση των επιδόσεών τους ως προς τα ESG από φορείς όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μεταλλείων και Μετάλλων (ICMM) ή η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (IRMA), οι οποίοι αξιολογούν τις επιδόσεις σε σχέση με τα αποδεκτά από τον κλάδο ESG (π. χ. IFC). Ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της αξιολόγησης (ανάλογα με το αποτέλεσμα) μπορεί να παρέχει ευπρόσδεκτη διαβεβαίωση στους δυνητικούς επενδυτές που αναζητούν βιώσιμους επενδυτικούς στόχους.
Η αποτυχία αντιμετώπισης των προβληματισμών σχετικά με τα ESG στην αρχή ενός έργου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη συνέχεια. Οι ειδικοί συνιστούν στις εταιρείες να συνεργάζονται ενεργά με τους επενδυτές, ώστε να εντοπίζουν προληπτικά τις ανησυχίες σχετικά με τα ESG από την αρχή και να εξηγούν πώς προτείνουν να μετριάσουν ή να εξαλείψουν τους εν λόγω κινδύνους ESG. Η διεξαγωγή ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου όχι μόνο δείχνει τη δέσμευση μιας εταιρείας στην ατζέντα ESG, αλλά και δυνητικά μειώνει την οργή των ακτιβιστών μετόχων μπροστά σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση.
Το "G" στο προσκήνιο
Από τη σκοπιά των διοικητικών συμβουλίων, η πτυχή "G" του ESG αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Οι κίνδυνοι δικαστικών διενέξεων που προκύπτουν από την πιθανή ευθύνη της μητρικής εταιρείας για τις ενέργειες (ή τις αδράνειες) των θυγατρικών στον τομέα των ESG αυξάνονται. Επιπλέον, ο όγκος και το πεδίο εφαρμογής των απαιτούμενων εκθέσεων ESG αυξάνονται σε πολλές βασικές δικαιοδοσίες, δημιουργώντας μεγαλύτερες υποχρεώσεις συμμόρφωσης και ανοίγοντας ένα παράθυρο για τους ακτιβιστές να προσπαθήσουν να θέσουν τις εταιρείες προ των ευθυνών τους για την τήρηση των ισχυρισμών ESG που προβάλλουν.
Προβλέπεται ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι περισσότεροι επενδυτές θα συμπεριλάβουν ρητά την εταιρική διακυβέρνηση και την επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται στις εκθέσεις ESG, στις διαδικασίες αξιολόγησης των επενδύσεών τους.
Οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις με καλύτερες αξιολογήσεις ESG έχουν πετύχει κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους από την ευρύτερη αγορά τα τελευταία χρόνια.