11 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα για την κλιματική αλλαγή

Body

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 11 χώρες δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια  για να επεκτείνουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και άλλων παγκόσμιων προκλήσεων.

.

Οι εθελοντικές συνεισφορές, που ανακοινώθηκαν στις εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, αποτελούν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη ενίσχυση του ισολογισμού της από τότε που οι ΗΠΑ και άλλοι μέτοχοι επέκτειναν την αποστολή της πέρα από την καταπολέμηση της φτώχειας το 2022.

Τον Απρίλιο του 2023, οι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκριναν την αύξηση του δείκτη μόχλευσης της τράπεζας για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών και την επέκταση των διμερών εγγυήσεων για να ξεκλειδώσουν άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας υπόσχεσης χρηματοδότησης, περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, δόθηκε από τις ΗΠΑ στη νέα πλατφόρμα εγγυήσεων χαρτοφυλακίου, η οποία υποστηρίζει ιδιωτικά δάνεια και επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου σε έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πρόγραμμα εγγυήσεων, η Γαλλία αναμένεται να συνεισφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια και το Βέλγιο ένα άγνωστο ποσό. Στο μηχανισμό για υβριδικά κεφάλαια - ένα μέσο που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τόσο χρέους όσο και μετοχών για τη μόχλευση των δανείων - συνεισφέρουν η Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Η Βρετανία δήλωσε ότι συνεισφέρει 100 εκατομμύρια λίρες

Η Anshula Kant, οικονομική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι οι μηχανισμοί θα χρηματοδοτούν μόνο έργα που έχουν διασυνοριακά οφέλη, όπως αυτά που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή συμβάλλουν στην πρόληψη πανδημιών. "Αυτά τα μέσα ενθαρρύνουν τους δωρητές να συνεισφέρουν σε εθελοντική βάση για αυτούς τους λόγους και τα έργα", δήλωσε στο Reuters. "Από την άλλη πλευρά, δίνουν κίνητρα στις δανειζόμενες χώρες να επενδύσουν σε τέτοιου είδους έργα, όπου τα οφέλη δεν περιορίζονται στα σύνορά τους".

Tαμείο Δωρεών

Επιπλέον, η Ιαπωνία είναι ο πρώτος συνεισφέρων σε ένα νέο "Ταμείο για τον Ζωντανό Πλανήτη", το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει συνεισφορές από κυβερνήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα για να συμβάλει στη χρηματοδότηση έργων από επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Το ταμείο πήρε το όνομά του από τη νέα, διευρυμένη δήλωση αποστολής της τράπεζας, "για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς φτώχεια σε έναν βιώσιμο πλανήτη", η οποία εγκρίθηκε πέρυσι για να αντικατοπτρίζει εν μέρει τον ρόλο της στη χρηματοδότηση του κλίματος.

Η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλζε, η οποία πρώτη μετέδωσε την είδηση των δεσμεύσεων συνεισφοράς, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω επέκταση της δανειοδοτικής ικανότητας της τράπεζας, διότι οι ανάγκες των φτωχών χωρών θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας "δεν θα σταματήσει εδώ", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μπάνγκα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, εργάζεται πάνω σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών για την επέκταση του ισολογισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης του ανακλητού κεφαλαίου - κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που δεσμεύονται από τις κυβερνήσεις των μετόχων αλλά δεν καταβάλλονται - που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη δανειοδοτική ικανότητα.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η χρηματοδοτική ικανότητα της προς τις φτωχότερες χώρες.