φτώχεια

ΠΟΕ: Κίνδυνος να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στους δασμούς και σε άλλα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι ο προστατευτισμός απειλεί να ακυρώσει τρεις δεκαετίες πρωτοφανούς προόδου στη μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

.

Aύξηση πλούτου $42 τρισ. για το 1% των βαθύπλουτων

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου αύξησε την περιουσία του κατά 42 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε η Oxfam ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Βραζιλία, όπου στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκεται η φορολόγηση των πολυεκατομμυριούχων.

.

«Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες, εκτιμά η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό, η οποία προτείνει να αναλάβουν οι αναπτυγμένες χώρες την ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω δύο φόρων.

.

11 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα για την κλιματική αλλαγή

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 11 χώρες δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια  για να επεκτείνουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και άλλων παγκόσμιων προκλήσεων.

.

Τουλάχιστον 27 εκατ. παιδιά σε 12 χώρες βίωσαν το 2022 οξεία επισιτιστική ανασφάλεια λόγω της κλιματικής αλλαγής

Περισσότερα από 27 εκατομμύρια παιδιά σε 12 χώρες, από τις πιο ευπαθείς στην κλιματική αλλαγήβίωσαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

.

Σύνοδος κορυφής του Παρισιού: Πάνω από 200 δισ. στις φτωχότερες χώρες με «οδηγό» τις αναπτυξιακές τράπεζες

Η Παγκόσμια Τράπεζα μαζί με αντίστοιχα αναπτυξιακά ιδρύματα αναμένεται να βρει πηγές χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Μια κίνηση που μπορεί να απαιτήσει από τις πλούσιες χώρες να εισφέρουν περισσότερα μετρητά, σύμφωνα με τους παγκόσμιους ηγέτες.

.

Ακραία φτώχεια: Νέα έρευνα προβλέπει τερματισμό έως το 2050

Ο τερματισμός της ακραίας φτώχειας μπορεί τελικά να επιτευχθεί έως το 2050, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με νέα οικονομική πρόβλεψη που δημοσιεύει ο Guardian.

.

Αν και η πανδημία του Covid-19 άρχισε να αντιστρέφει την πρόοδο στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και αναμένεται να προκύψουν πρόσθετες προκλήσεις, η ζημιά μπορεί να έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (CGD).

Παγκόσμια Τράπεζα: Αμφίβολος ο στόχος για εξάλειψη της ακραίας φτώχειας το 2030

Οι κρίσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο να επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος για εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030.

.

Η πανδημία σηματοδότησε μια ιστορική καμπή μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η φτώχεια μειωνόταν, όπως αναφέρει η έκθεση, καθώς 71 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020.

ΕΒΕΑ talks: Πώς μπορεί να πολεμηθεί αποτελεσματικότερα η αστεγία

Τη σπουδαιότητα της συνέργειας για την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας, με την ανάμιξη του επιχειρηματικού κόσμου στην ανάληψη κοινών δράσεων πρότεινε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Μπρατάκος στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης του κύκλου δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, «ΕΒΕΑ talks» στην οποία συμμετείχαν ωφελούμενοι των ΜΚΟ «Σχεδία» και «Ithaca».

Βρετανία: Οι 100 εταιρείες του FTSE «αγαπούν» το ESG αλλά «αγνοούν» την φτώχεια

Οι μεγάλες εταιρείες της Βρετανίας αγνοούν την «κοινωνική» πτυχή της ατζέντας ESG αποτυγχάνοντας να δώσουν προσοχή στη φτώχεια, προειδοποίησε ένα think tank.

Ο James Kirkup, διευθυντής του Social Market Foundation, κατηγόρησε τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας ότι «αγνοούν το S στο ESG», καλώντας παράλληλα τις εταιρείες του FTSE 100 να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.