«Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός πόλεμος στην εποχή του ESG», λέει στους Financial Times ο Steven Fox, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας στρατηγικής πληροφοριών Veracity Worldwide. Μιλάει συγκεκριμένα για απόφαση της Levi Strauss & Co. να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και γενικότερα για αποφάσεις πολλών διεθνών εταιρειών να αποχωρήσουν από τη Ρωσία.
.
Παλιά — πριν από 10 χρόνια— οι μεγάλες δημόσιες εταιρείες ασχολούνταν ουσιαστικά και μόνο με τη μεγιστοποίηση των ταμειακών ροών για τους μετόχους· μπορεί να αποχωρούσαν από μια εμπόλεμη ζώνη για να αποφύγουν τον κίνδυνο, αλλά δεν λάμβαναν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Στον νέο κόσμο των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης επενδύσεων, οι εταιρείες είναι ηθικοί παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο κόσμο του ESG και της εισβολής στην Ουκρανία, οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν τρεις ανταγωνιστικούς στόχους:
- Xρήματα για τους μετόχους.
- Nα κάνουν πράξεις στο πλαίσιο του ESG, κυρίως μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα.
- Συμμετοχή στην υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Σε πολλές περιπτώσεις, το 2 και το 3 πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση: η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο χρηματοδοτείται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η πολεμική της προσπάθεια υποστηρίζεται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επομένως η μείωση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι και καλή. για το περιβάλλον και καλό για την Ουκρανία.
Η παλιά θεωρία ανέφερε ότι καθήκον μιας εταιρείας είναι να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων, δεν αφορούσε πραγματικά αυτό το να είναι ο καλύτερος στόχος. μάλλον, επρόκειτο για τη σαφήνεια του να έχεις έναν στόχο. Δεν είναι πάντα προφανές τι πρέπει να κάνει μια εταιρεία για να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων, αλλά είναι λίγο πολύ προφανές πότε μια εταιρεία έχει πετύχει (η μετοχή ανεβαίνει). Με το ESG, αυτό δεν ισχύει: Διαφορετικοί μέτοχοι, ενδιαφερόμενοι φορείς, κυβερνήσεις κ.λπ., θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι καλό για το περιβάλλον, τη διακυβέρνηση ή (ιδιαίτερα) την κοινωνία. Το «Κάνε ό,τι είναι καλό για την αξία των μετόχων» δεν λέει ακριβώς στα στελέχη τι να κάνουν, αλλά τους υποχρεώνει να λογοδοτήσουν που το έκαναν. Το «κάντε ό,τι είναι καλό για την κοινωνία» δεν κάνει πραγματικά ούτε αυτό. Είναι καλό για την κοινωνία να εξορύσσει περισσότερο πετρέλαιο για να κρατά τις τιμές του πετρελαίου χαμηλές ή να κάνει λιγότερο πετρέλαιο για να διατηρεί χαμηλές τις εκπομπές;
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στο πώς η παραγωγή στρατιωτικών όπλων δεν ήταν «ιδιαίτερα ESG », αλλά τώρα, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου ρωσικής επίθεσης κατά της Ευρώπης, έχει γίνει πολύ πιο ESG. Αλλά όχι εντελώς ESG:
Εκατοντάδες ταμεία ESG που διευθύνονται από μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στον κόσμο έχουν συνολικά μερίδιο 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που προμηθεύουν όπλα και τεχνολογία στον στρατό της Μιανμάρ, σύμφωνα με έκθεση.
Τα ταμεία, τα οποία λένε ότι λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς κινδύνους και τους κινδύνους διακυβέρνησης, έχουν επενδύσεις σε 33 εταιρείες που τα Ηνωμένα Έθνη και δύο ομάδες υπεράσπισης λένε ότι παρείχαν όπλα, επικοινωνίες και τεχνολογίες στον στρατό, ανέφεραν η Inclusive Development International και η ALTSEAN-Burma σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές κάνουν μια νέα υπόθεση για την αμυντική βιομηχανία και τις στρατιωτικές τεχνολογίες για ηθικούς ή πολιτικούς λόγους, ως μέτρο υποστήριξης για εταιρείες που προμηθεύουν τον ουκρανικό στρατό.
Εάν λοιπόν είστε επενδυτής ESG, πρέπει να έχετε μια θεωρία διεθνών σχέσεων που να σας λέει εάν είναι καθαρό καλό ή κακό για την ανθρώπινη άνθηση για τις δημοκρατίες να προμηθεύονται ισχυρά όπλα για να αποτρέψουν και/ή να διεξάγουν πολέμους. Εάν ήσασταν επενδυτής εκτός ESG, έπρεπε απλώς να ξέρετε εάν οι εταιρείες θα μπορούσαν να πουλήσουν τα όπλα με κέρδος. Αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό πια. Ακόμα κι αν ενδιαφέρεστε μόνο για τα χρήματα, τώρα η ESG ενημερώνει τόσο τι θα κάνουν οι εταιρείες όσο και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Τώρα είναι η εποχή του ESG.
Πηγή: Bloomberg Opinion
Αρθρογράφος του Bloomberg.