CSRD και Έκθεση Ντράγκι για Εταιρική Βιωσιμότητα

Submitted by jmantzikos on Thu, 09/12/2024 - 08:27

Kαθώς οι πολιτικές για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στην ΕΕ που αποτελεί την πρωτοπόρα δύναμη σε αυτό το πεδίο, και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εκθέσεις βιωσιμότητας και ESG εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται για τη συλλογή δεδομένων για τις εκθέσεις βιωσιμότητας, κυρίως σύμφωνα με την Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), παρόλο που μερικές χώρες δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει την Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον νέο οδικό χάρτη για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης με τίτλο «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», που δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα σύνταξης εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, τόνισε την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και το κόστος που συνδέεται με τα πρότυπα αναφοράς, όπως την Οδηγία CSRD και ο Κανονισμός της ΕΕ για την Ταξινομία. Τα συγκεκριμένα πρότυπα, που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελούν πηγή πίεσης για τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, λόγω της ασάφειας των οδηγιών και των πολύπλοκων κανόνων.

Η έκθεση του Ντράγκι τόνισε ότι το κόστος υποβολών εκθέσεων βιωσιμότητας μπορεί να κυμαίνονται από 150.000  έως 1 εκατομμύριο ευρώ ανά εταιρεία, με αποτέλεσμα τις περαιτέρω δυσκολίες αναφορικά με την συμμόρφωση με την νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ που συνεχώς εξελίσσονται. Η έκθεση Ντράγκι υποδεικνύει την ανάγκη για πιο σαφή, πιο απλοποιημένα ρυθμιστικά πλαίσια που να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, ενώ προωθούν τους στόχους βιωσιμότητας.

Επίσης, επισημαίνει το δυσανάλογο οικονομικό βάρος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες συχνά απαιτείται να παρέχουν εκτενή δεδομένα σε μεγαλύτερους πελάτες για να συμμορφωθούν με τα κριτήρια βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερα κόστη συμμόρφωσης σε σχέση με τον όγκο των επενδύσεών τους, με τις μεσαίες επιχειρήσεις να δαπανούν έως και το 12,5% του προϋπολογισμού τους για την σύνταξη εκθέσεων βιωσιμότητας.

Η έκθεση Ντάγκι όντως φαίρνει ξανά στο προσκήνιο θέματα που ανήκουν στη δημόσια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στην ΕΕ και να ισορροπήσει τους στόχους βιωσιμότητας και τα κριτήρια ESG με την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, κυρίως στις ΜμΕ. Σε αυτήν τη συζήτηση η ομάδα της Verimpact συμμετέχει εξ αρχής, έχοντας δημιουργήσει εργαλεία και πλατφόρμες τόσο αξιολόγησης και σύνταξης εκθέσεων ESG και βιωσιμότητας όσο και επιμόρφωσης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μεγάλων, εισηγμένων αλλά και μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών. Οι πλατφόρμες μας συνεχώς εξελίσσονται ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές σε ρυθμιστικό επίπεδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και τις εξελίξεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, παρέχοντας ουσιαστική και σαφή καθοδήγηση. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση info[at]verimpact.com 

Image
©ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειπώθηκε από:
Χριστίνα Δεληγιάννη
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Επικεφαλίδα

Χριστίνα Δεληγιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, VERIMPACT

Φωτογραφία Μικρή
Χριστίνα Δεληγιάννη