Bloomberg: Γιατί η βιοποικιλότητα χρειάζεται επειγόντως περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης

Body

Έλλειψη επενδυτικών επιλογών. Μια πρόκληση για να κερδίσει κανείς χρήματα και να προστατεύσει τον φυσικό κόσμο. Αυτή είναι η κατάσταση της χρηματοπιστωτικής αγοράς για τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τον John Tobin-de la Puente, έναν βετεράνο της Credit Suisse με 15ετή θητεία και πρώιμο «παίκτη» στην αγορά, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ithaca της Νέας Υόρκης.

.

Το ερώτημα είναι πώς μπορείς να πείσεις τους καπιταλιστές που αγαπούν το κέρδος να επενδύσουν χρήματα σε μια εξειδικευμένη αγορά που επικεντρώνεται στην ευημερία των εντόμων, την υγεία των θαλάσσιων ειδών και τη διατήρηση των μαγκροβίων;

Επί του παρόντος, οι χρηματοοικονομικές στρατηγικές που στοχεύουν στη βιοποικιλότητα βρίσκονται περίπου 10 έως 15 χρόνια πίσω από εκείνες που επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Tobin-de la Puente.

Για να δοθεί ώθηση στην αγορά -η οποία περιλαμβάνει ομόλογα που συνδέονται με την προστασία των ωκεανών και ανταλλαγές χρέους με τη φύση- πρέπει να υπάρξουν πιο σύνθετες χρηματοοικονομικές συμβάσεις και μεγαλύτερη δέσμευση από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και τις κυβερνήσεις για να προσελκύσουν περισσότερα ιδιωτικά χρήματα στον τομέα, δήλωσε ο Tobin-de la Puente. «Είναι μια σπουδαία κατάσταση για να βρίσκεσαι αν είσαι τραπεζίτης που αναπτύσσει προϊόντα», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Εκδόσεις τέτοιων μέσων που πρωτοστάτησε η Credit Suisse διερευνώνται τώρα από πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Citigroup Inc. Η UBS Group, στην οποία ανήκει πλέον η Credit Suisse, εργάζεται ήδη για την πρώτη ανταλλαγή χρέους με κλιματικό συμβόλαιο.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της προστασίας φύσης θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση περισσότερης «δημιουργικής δόμησης», όπως η συγκρότηση σύνθετων συμβάσεων που θα κάνουν χρήση των φορολογικών πλεονεκτημάτων, τη νομισματοποίηση των μελλοντικών ταμειακών ροών και την ανάπτυξη εγγυήσεων που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, είπε. Θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν τα χρηματοοικονομικά παράγωγα και η ασφάλιση, καθώς και η μικτή χρηματοδότηση, η οποία συνδυάζει δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, είπε.

Όσον αφορά τον απόλυτο αντίκτυπο, το «καθαρότερο» παράδειγμα χρηματοδότησης της φύσης είναι ο οικοτουρισμός, είπε. Άλλες επενδύσεις περιλαμβάνουν την αγορά αλιευτικών δικαιωμάτων και μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών που αλλάζουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβείς για τη φύση, δήλωσε ο Tobin-de la Puente.

Τα σχόλιά του έρχονται πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα υπό την προεδρία των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή ως COP16, που θα πραγματοποιηθεί στην Κολομβία τον Οκτώβριο, όπου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τους στόχους που συμφώνησαν το 2022.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, σχεδόν 200 έθνη ανακοίνωσαν σχέδια για την κινητοποίηση περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την προστασία της βιοποικιλότητας, ποσό που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Η συμφωνία περιλάμβανε τον στόχο της προστασίας του 30% των εδαφών, των ποταμών και των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Επί του παρόντος, οι χρηματοοικονομικές στρατηγικές που στοχεύουν στη βιοποικιλότητα βρίσκονται περίπου 10 έως 15 χρόνια πίσω από εκείνες που επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.