Ανοιχτή επιστολή προς την Ε.Ε. από 57 οργανισμούς για τη θέσπιση ενιαίου προτύπου αξιολόγησης ESG

Body

Ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλαν 57 οργανισμοί, προκειμένου να ενεργήσει βάσει των προτύπων γνωστοποίησης ESG. Η δήλωση, που υπογράφεται από 57 οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 8,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία και απασχολούν πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, δημοσιεύεται με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (European Round Table for Industry), τη Συμμαχία Εξισορρόπησης Αξίας (Value Balancing Alliance), του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (World Business Council for Sustainable Development) και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum).

Με την επιστολή αυτή ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει ένα παγκόσμιο βασικό σύνολο προτύπων μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος IFRS για την έναρξη του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (ISSB).

Σύμφωνα με την επιστολή οι εταιρείες υπογραμμίζουν την ανάγκη οι προσπάθειες και οι δεσμεύσεις να υποστηρίζονται από παγκοσμίως συνεπείς και συγκρίσιμες μετρήσεις επιδόσεων και γνωστοποιήσεις, ώστε να ενισχυθεί η λήψη αποφάσεων, η εμπιστοσύνη και η λογοδοσία καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πληθώρα πλαισίων και προτύπων αναφοράς που δεν επιτρέπουν συνεκτικές και συγκρίσιμες γνωστοποιήσεις.

Οι οργανισμοί αυτή μέσω της επιστολής υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) με σκοπό την ανάπτυξη παγκοσμίως αποδεκτών προτύπων για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας που θα μπορούν να υιοθετηθούν παγκοσμίως.

«Η αυξημένη διεθνής συνεργασία για την ευθυγράμμιση και την εναρμόνιση των προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών και κεφαλαιαγορών, τα πρότυπα μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης πρέπει να είναι παγκόσμια.» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Η επιστολή καταλήγει «Με τη διεθνή της θέση και τον ηγετικό της ρόλο στην ατζέντα για τη βιωσιμότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει βασική δύναμη για την παγκόσμια συνεργασία και ευθυγράμμιση όσον αφορά τα πρότυπα αναφοράς ESG. Υποστηρίζουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με την εμπειρία μας».

Οι οργανισμοί που την υπογράφουν είναι:

  1. ABN AMRO
  2. Adecco Group
  3. AIB Group
  4. Air Liquide
  5. Allianz
  6. Arabesque
  7. BASF
  8. BBVA
  9. BDO
  10. BMW
  11. Deloitte
  12. Deutsche Bank
  13. Deutsche Post DHL
  14. Enel
  15. ENERGIAS DE PORTUGAL SA
  16. ENGIE Group
  17. Eni
  18. Ericsson
  19. Eurasian Resources Group (ERG)
  20. Euroclear
  21. EY
  22. Galp Energia
  23. HEINEKEN
  24. Holcim
  25. Iberdrola
  26. Ingka Group
  27. JLL
  28. KPMG
  29. Leonardo
  30. ManpowerGroup
  31. Merck
  32. Mitsubishi Chemical Holdings
  33. MOL group
  34. Nasdaq
  35. Neste
  36. Novo Nordisk
  37. Novozymes
  38. Porsche AG
  39. PwC
  40. Rabobank
  41. Royal DSM
  42. Royal Dutch Shell
  43. Royal Philips
  44. Sabanci Holding
  45. Salesforce
  46. Sana Kliniken AG
  47. SAP
  48. Schneider Electric
  49. Siemens
  50. SK Group
  51. Snam
  52. Sonae
  53. Stora Enso
  54. Sumitomo Corporation
  55. Sumitomo Mitsui Financial Group
  56. TotalEnergies
  57. Yara International

Αναλυτικά η επιστολή:

Η δήλωση αυτή υπογράφεται από 57 οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 8,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολούν πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα. Εκδίδεται με την υποστήριξη και το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία, της Συμμαχίας για την Εξισορρόπηση της Αξίας, του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ως κορυφαίοι οργανισμοί με παγκόσμια εμβέλεια, αναγνωρίζουμε ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της φύσης, την κοινωνική αναταραχή γύρω από την ένταξη και τις συνθήκες εργασίας και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για το ρόλο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η παγκόσμια πανδημία έχει επιδεινώσει τις υποκείμενες και μακροχρόνιες προκλήσεις όσον αφορά την ισότητα και την πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες.

Υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας για την οικοδόμηση της εταιρικής ανθεκτικότητας και την ενίσχυση της άδειας λειτουργίας μας μέσω της μεγαλύτερης δέσμευσης για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη δημιουργία αξίας, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες και οι δεσμεύσεις πρέπει να υποστηρίζονται από παγκοσμίως συνεπείς και συγκρίσιμες μετρήσεις επιδόσεων και γνωστοποιήσεις, ώστε να ενισχυθεί η λήψη αποφάσεων, η εμπιστοσύνη και η λογοδοσία. Η βιωσιμότητα πρέπει να ενσωματωθεί στα συστήματα λογιστικής και υποβολής εκθέσεων.

Ωστόσο, οι συντάκτες και οι καταναλωτές περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης (ESG) δεδομένων σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αγωνίζονται με μια πληθώρα πλαισίων και προτύπων αναφοράς που δεν επιτρέπουν συνεκτικές και συγκρίσιμες γνωστοποιήσεις.

Η τυποποίηση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη χρηματοοικονομική λογιστική προσφέρει ένα σχέδιο επιτυχίας. Στο παρελθόν, η λογιστική αντιμετώπιζε μυριάδες μετρήσεις, δικαιοδοσίες και οργανισμούς, και ο συντονισμός διαρκούσε δεκαετίες. Οι παγκόσμιοι λογιστικοί κανόνες που ισχύουν σήμερα διασφαλίζουν ότι οι επιδόσεις των εταιρειών σε κάθε κλάδο ή χώρα είναι συγκρίσιμες και ότι οι επενδυτές μπορούν να τις θεωρήσουν υπεύθυνες.

Για να επιτευχθεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στο μέτωπο των ESG - και μάλιστα γρήγορα - ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο πρότυπο και να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο φορέα που θα μπορεί να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και τη δέουσα διαδικασία. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε σθεναρά την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) με σκοπό την ανάπτυξη παγκοσμίως αποδεκτών προτύπων για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας που θα μπορούν να υιοθετηθούν παγκοσμίως.

Αναγνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν δικαιοδοσίες που είναι πιο προχωρημένες στην υιοθέτηση της βιωσιμότητας και θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο και ταχύτερα για να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους στόχους της να προωθήσει υψηλής ποιότητας πρότυπα ESG ως μέρος της μετάβασης στην πράσινη οικονομία της ηπείρου, μέσω της προτεινόμενης οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), μεταξύ άλλων μέσω της εισαγωγής ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας που θα αναπτυχθούν μετά τη σύσταση ενός νέου φορέα θέσπισης προτύπων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG).

Τα πρότυπα υψηλής ποιότητας θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της νομιμότητας, της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και της διεξοδικής δίκαιης διαδικασίας. Η εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών και η δέουσα διαδικασία πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να επιτρέπουν την παροχή υψηλής ποιότητας συμβουλών από την επιχειρηματική κοινότητα. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσει μια ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία για την ανάπτυξη των δικών της προτύπων βιωσιμότητας, όπως περιγράφεται στην προτεινόμενη οδηγία της. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τυχόν μελλοντικά πρότυπα θα υιοθετηθούν με κατ' εξουσιοδότηση πράξεις με άμεσο αντίκτυπο στις εταιρείες. Εν προκειμένω, χαιρετίζουμε τη διαβούλευση της EFRAG σχετικά με τη μελλοντική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Ως επενδυτές και οργανισμοί με παγκόσμιες δραστηριότητες, βασιζόμαστε σε διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και προσελκύουμε κεφάλαια από όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ευθυγράμμιση των προτύπων υποβολής εκθέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή μιας ολοκληρωμένης εικόνας των επιδόσεων βιωσιμότητας μιας εταιρείας. Ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη σύσταση του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Βιωσιμότητας και να προωθήσει ενεργά και επειγόντως τη συνεργασία μεταξύ της EFRAG και του νέου Συμβουλίου. Η αυξημένη διεθνής συνεργασία για την ευθυγράμμιση και την εναρμόνιση των προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών και κεφαλαιαγορών, τα πρότυπα μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης πρέπει να είναι παγκόσμια.

Υποστηρίζουμε τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) και το Ίδρυμα ΔΠΧΑ στη σύστασή τους για μια "προσέγγιση δομικών στοιχείων" για τη δημιουργία ενός παγκοσμίως συνεπούς θεμέλιου λίθου προτύπων βιωσιμότητας, πάνω στο οποίο οι εθνικοί και περιφερειακοί φορείς θέσπισης προτύπων μπορούν να οικοδομήσουν συμπληρωματικά πρότυπα που εξυπηρετούν τις συγκεκριμένες ανάγκες της δικαιοδοσίας τους. Σημειώνουμε ότι το μοντέλο αυτό εγκρίθηκε πρόσφατα από τους υπουργούς Οικονομικών της G7 και της G20 και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση αυτή είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απόκλισης, ασυνέπειας και έλλειψης συγκρισιμότητας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού. Αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει τον φόρτο υποβολής εκθέσεων σε χώρες όπου υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. Ακόμα χειρότερα, οι κεφαλαιαγορές θα εξακολουθήσουν να μην είναι σε θέση να διοχετεύσουν αποτελεσματικά τις επενδύσεις προς βιώσιμες επιχειρήσεις - παρεμποδίζοντας την αναγκαία αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης δημιουργίας αξίας, της συμμετοχικότητας και της ανθεκτικότητας.

Κατά συνέπεια, ενθαρρύνουμε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του μελλοντικού ευρωπαϊκού φορέα θέσπισης προτύπων βιωσιμότητας, EFRAG, και των σχετικών διεθνών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση μιας προσέγγισης με βάση τα δομικά στοιχεία. Η πρόταση της IOSCO για μια συμβουλευτική επιτροπή πολλών ενδιαφερομένων μερών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της δομής του Ιδρύματος ΔΠΧΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της συνέπειας και της συγκρισιμότητας με τα πρότυπα υποβολής εκθέσεων ανά δικαιοδοσία. Η κατάλληλη παρουσία πολυμερών φορέων και σημαντικών ενδιαφερομένων σε ένα τέτοιο όργανο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούσε να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την επίτευξη μιας παγκόσμιας βάσης και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συνεργασίας με εθνικούς ή περιφερειακούς φορείς θέσπισης προτύπων.

Ως παγκόσμιοι οργανισμοί με δραστηριότητες στην Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας με πιο βιώσιμους, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικούς τρόπους αποτελεί μια από τις κρίσιμες προκλήσεις της εποχής μας. Με τη διεθνή της θέση και τον ηγετικό της ρόλο στην ατζέντα για τη βιωσιμότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει βασική δύναμη για την παγκόσμια συνεργασία και ευθυγράμμιση όσον αφορά τα πρότυπα αναφοράς ESG. Υποστηρίζουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την προσπάθεια και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με την εμπειρία μας.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Ανοιχτή επιστολή προς την Ε.Ε. από 57 οργανισμούς για τη θέσπιση ενιαίου προτύπου για το ESG
Επικεφαλίδα

Ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει ένα παγκόσμιο βασικό σύνολο προτύπων γνωστοποίησης ESG.