Η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις για μια πράσινη μετάβαση αξίας 2%-3% της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο μέχρι το 2050, ποσό πολύ λιγότερο όμως από το οικονομικό κόστος της αδράνειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Το Reuters απεύθυνε ερωτήματα σε οικονομολόγους στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική πριν την COP26 που θεωρείται ευρέως ως η τελευταία ευκαιρία στον κόσμο να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η έρευνα, η πρώτη του είδους από το Reuters, τόνισε τη μεγάλη δημοσιονομική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν δαπανήσει συνολικά 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια - ή το 10,2% της παγκόσμιας παραγωγής - ως απάντηση στην πανδημία του COVID -19.
«Όσο καθυστερούμε να δράσουμε, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος για να επιτευχθούν οι καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050», δήλωσε ο Charles Kolstad, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε αυτόν τον μήνα εκτιμήσεις ότι το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 θα σήμαινε πρόσθετες επενδύσεις 0,6%-1% του ετήσιου παγκόσμιου ΑΕΠ τις επόμενες δύο δεκαετίες που ανέρχονται συνολικά σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο James Nixon, επικεφαλής μακροοικονομίας της κλιματικής αλλαγής στην Oxford Economics, ανέφερε το σωρευτικό ποσό των επενδύσεων που απαιτούνται στην ενέργεια και σε άλλους τομείς σε σχεδόν 140 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050, την υψηλότερη εκτίμηση που ελήφθη στην έρευνα. «Είναι καθήκον των οικονομολόγων να δείξουν ότι το να μην κάνουμε τίποτα είναι ακόμη πιο ακριβό», είπε.
«Οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID ήταν σημαντικές αλλά προσωρινές. Οι επιπτώσεις του κλίματος στο ΑΕΠ, ωστόσο, είναι μόνιμες, μακροπρόθεσμες και μεγαλώνουν με κάθε χρόνο αδράνειας», δήλωσε η Claire Ibrahim, διευθύντρια της Deloitte Access Economics.
Ο στόχος των συνομιλιών COP26 είναι να αναγκαστούν οι χώρες να διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών και να διευκρινίσουν ακριβώς ποια εργαλεία σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και σε ποιο χρονικό διάστημα. Η Βρετανία που φιλοξενεί το COP26 επιβεβαίωσε ότι ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται υποστήριξη και κάλεσε τον πλούσιο κόσμο να τηρήσει την υπόσχεσή της να συγκεντρώνει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για ένα ταμείο πράσινου κλίματος που θα τις υποστηρίζει.
Η έρευνα, η πρώτη του είδους από το Reuters, τόνισε τη μεγάλη δημοσιονομική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν δαπανήσει συνολικά 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια - ή το 10,2% της παγκόσμιας παραγωγής - ως απάντηση στην πανδημία του COVID -19.