COP26

Ένας χρόνος από την COP26: Πού βρίσκονται σήμερα οι στόχοι για το κλίμα

Έναν χρόνο πριν, στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, χώρες, τράπεζες και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν μια σειρά από σχέδια και δεσμεύσεις για το κλίμα. Το Reuters παρουσιάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά σε κάποιες από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν.

.

Σχεδόν απίθανο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς, εκτιμούν οι επιστήμονες

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για την κλιματική αλλαγή. Από τη μία, αν οι χώρες του πλανήτη τηρήσουν πλήρως και έγκαιρα όλες τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα που έκαναν στη διεθνή συνδιάσκεψη της Γλασκόβης πέρυσι, τότε υπάρχει ακόμη βάσιμη πιθανότητα η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει το όριο των δύο βαθμών Κελσίου έως το 2100 (θα αυξηθεί κατά 1,9 έως 2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα).

100 μέρες από τη Διάσκεψη της Γλασκώβης για το Κλίμα

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα γράψει ιστορία, έλεγε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος στα μέσα Νοεμβρίου στη Γλασκώβη. Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την άλλη, μιλούσε για λόγια χωρίς αντίκρισμα.

.

Τώρα, 100 μέρες μετά, οι ειδικοί καταλήγουν σε ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα. Δυστυχώς μικρή μόνο πρόοδος έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ψηφίσματος της συνόδου κορυφής, λέει ο ερευνητής για το κλίμα Νίκλας Χένε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γιατί οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για την Breakthrough Agenda το 2022;

Με την ύφεση της πανδημίας η αγορά της πράσινης τεχνολογίας προβλέπεται να αυξηθεί από 11,43 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021 στα 41,62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20,3% κατά την περίοδο 2021 -2028.

Reuters: Κοινωνικές δαπάνες ή πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Οι ιλιγγιώδεις δαπάνες των κυβερνήσεων κράτησαν όρθια την παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς προσέφεραν στήριξη αντίστοιχη της οποίας δεν έχει δοθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζητούμενο αυτών των δαπανών ήταν να στηρίξουν το εισόδημα των νοικοκυριών και να δώσουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αγωνιστούν και να επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας.

Oι επενδυτές ποντάρουν ότι η πράσινη προσαρμογή θα αποφέρει σύντομα κέρδη

Σε πρόσφατη έκθεση, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι το ετήσιο κόστος προσαρμογής μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται επί του παρόντος σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους αριθμούς να αναμένεται να ανέλθουν σε περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 και έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2050.

Accenture: Οι CEOs θέλουν περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή

Μόλις το 18% των CEOs που συμμετείχε στη μελέτη που αφορά τη βιωσιμότητα από το UN Global Compact και την Accenture, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δώσει την απαιτούμενη σαφήνεια για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρώιμες αναταράξεις που προκαλούνται απόρροια της κλιματικής αλλαγής και αναμένουν κυβερνητικές δράσεις, καθώς το περιθώριο για την επίτευξη του στόχου 1,5°C έως το 2030 έχει ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται.

ΣΕΒ: Οι επιχειρήσεις στηρίζουν τη δέσμευση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Ο ΣΕΒ έδωσε στη δημοσιότητα το τελευταίο του Special Report, το οποίο καταπιάνεται με την «Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα», με την ευκαιρία και της παρουσίας του Προέδρου ΔΣ του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, στην COP26, στη Γλασκώβη.

COP26: Η «πράσινη» Σύνοδος των 102.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα

Επικριτικά είναι τα σχόλια του διεθνούς Τύπου σήμερα για την έκβαση της περίφημης Συνόδου COP26 στη Γλασκόβη, γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο δεδομένου πως η συμφωνία αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών, αλλά και των πραγματικών αναγκών που προκύπτουν, εφόσον θέλουμε πράγματι να ανακόψουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.

COP26: «Πύρρειος νίκη» για το κλίμα με την σφραγίδα Κίνας - Ινδίας

Η COP26 ενέκρινε τη «Συμφωνία της Γλασκόβης» ρίχνοντας «νερό στο κρασί» και χωρίς να επιτύχει τη διασφάλιση του στόχου ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.