Νέο πρότυπο αναφοράς από το GRI για τη βιοποικιλότητα

Body

Το Global Reporting Initiative (GRI), ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς που προωθούν την τυποποιημένη υποβολή εκθέσεων ESG, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το λανσάρισμα του "GRI 101: Βιοποικιλότητα 2024", μια σημαντική επικαιροποίηση του προτύπου βιοποικιλότητας, με στόχο να επιτρέψει στις εταιρείες να δημοσιοποιούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τον τρόπο διαχείρισής τους.

.

Το νέο πρότυπο αναφοράς έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εστιάζουν όλο και περισσότερο στον κίνδυνο της φύσης και της βιοποικιλότητας και καθώς οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη φύση αρχίζουν να επιταχύνονται. Τον Δεκέμβριο του 2022, για παράδειγμα, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις υιοθέτησαν το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (Global Biodiversity Framework - GBF) του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα COP15, συμφωνώντας σε μια σειρά στόχων που αποσκοπούν στον τερματισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας, στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και στην αύξηση της χρηματοδότησης που σχετίζεται με τη βιοποικιλότητα, και τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ομάδα Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη Φύση (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures - TNFD) δημοσίευσε τις τελικές συστάσεις της για τη διαχείριση και γνωστοποίηση κινδύνων που σχετίζονται με τη φύση, τις οποίες εκατοντάδες εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να χρησιμοποιούν για την υποβολή εκθέσεων που σχετίζονται με τη φύση.

Η έκδοση του νέου προτύπου ακολουθεί μια διετή διαδικασία ανάπτυξης, σύμφωνα με τον GRI, και βασίζεται σε αυτές τις βασικές παγκόσμιες εξελίξεις που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα. Ο GRI πρόσθεσε ότι έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως οι TNFD, EFRAG, SBTN και WBA Nature Benchmark για να υποστηρίξει την ευθυγράμμιση μεταξύ των προτύπων και των συστημάτων αναφοράς.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του επικαιροποιημένου προτύπου περιλαμβάνεται η διευκόλυνση της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις ανά τόπο, με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και το μέγεθος των επιχειρησιακών εγκαταστάσεων. 

Το νέο πρότυπο περιλαμβάνει επίσης νέες γνωστοποιήσεις σχετικά με τους άμεσους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας, που κυμαίνονται από τη χρήση γης, την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση έως τη ρύπανση και τα χωροκατακτητικά είδη, και ενσωματώνει απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί διαχειρίζονται αυτές τις επιπτώσεις.

Το νέο πρότυπο θα τεθεί επίσημα σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026, ενώ ο GRI στοχεύει να εφαρμόσει το πρότυπο πιλοτικά με τους πρώτους που θα το υιοθετήσουν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Νέο πρότυπο αναφοράς από το GRI για τη βιοποικιλότητα
Επικεφαλίδα

Το νέο πρότυπο θα τεθεί επίσημα σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026, ενώ ο GRI στοχεύει να εφαρμόσει το πρότυπο πιλοτικά με τους πρώτους που θα το υιοθετήσουν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.