Η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Μπρέτον Γουντς» αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη του διπλού στόχου που πρέπει να πετύχει ο σύγχρονος κόσμος για να επιβιώσει: της ταυτόχρονης επιτάχυνσης της οικολογικής μετάβασης και της καταπολέμησης της φτώχειας. Η απόφανση ανήκει στον Εμανουέλ Μακρόν και αποτελεί την ουσία άρθρου του γάλλου προέδρου που δημοσίευσε με την ευκαιρία του νέου έτους η «Le Monde».
.
Από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ο Μακρόν επαναφέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του ρόλου και της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών και ο γαλλικός τύπος βρίσκει την ευκαιρία να συγκεντρώσει και άλλες δημόσιες φωνές με υπερεθνικό κύρος για να υπενθυμίσει το επείγον και να υπογραμμίσει τη σημασία του προβλήματος.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη διακυβέρνηση του Μπρέτον Γουντς. Διότι είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί η οικολογική μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς να αναμορφωθούν έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δύο διεθνείς θεσμοί που προκύπτουν από τις συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς που υπογράφηκαν το 1944», σημειώνει ο Μακρόν.
80 χρόνια θεσμοί
«Ογδόντα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η αρχιτεκτονική αυτή είναι δυσανάλογα μικρή σε σύγκριση με τα μεγέθη και της παγκόσμιας οικονομίας και του πληθυσμού του πλανήτη», παρατηρεί ο γάλλος πρόεδρος. Οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς συνιστούν επίσης μια αρχιτεκτονική «σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη, που δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα της σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες για να τους αναθέσει ρόλους στη διακυβέρνηση αυτών των ίδιων των θεσμών».
Εξ ου και η ανάγκη «ανακαίνισης της πρόσοψης αυτού του κτιρίου που ανεγέρθηκε ενώ τελείωνε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Διότι «εάν δεν είναι όλοι ισότιμοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ούτε για τον στόχο της παγκόσμιας οικολογικής μετάβασης ούτε για τη χρηματοδότηση των μέσων ώστε να πετύχουμε τον στόχο αυτό».
«Ο αρχηγός του κράτους απλώνει το χέρι στις χώρες του Νότου για να τις οδηγήσει στο χορό της πράσινης μετάβασης», συμπεραίνει σε ανάλυσή του ο ρεπόρτερ του επίσης παριζιάνικου «Figaro» Σαρλ Πλαντάντ. Διότι ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνει έκκληση για μια «αμοιβαία συμφωνία αναθεώρησης της διακυβέρνησης του Μπρέτον Γουντ», προκειμένου να ζητηθεί από τις αναδυόμενες χώρες «να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών».
Πηγή: Ot.gr
Από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ο Μακρόν επαναφέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του ρόλου και της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών.