Τα ευρωπαϊκά ταμεία που ισχυρίζονται ότι επενδύουν σε περιβαλλοντική, κοινωνική και διοικητική βάση μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν όλες τις συμμετοχές τους σε ορυκτά καύσιμα μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστικές εκποιήσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του 2024.
.
Η Γαλλία αποφάσισε ότι τα κεφάλαια που λειτουργούν με την ετικέτα "κοινωνικά υπεύθυνης" ISR θα απαγορεύεται, από τις αρχές του 2025, να επενδύουν σε οποιεσδήποτε εταιρείες που δρομολογούν νέα έργα έρευνας, εκμετάλλευσης ή διύλισης υδρογονανθράκων. Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται άνθρακα ή "μη συμβατικούς" υδρογονάνθρακες θα είναι επίσης εκτός ορίων.
Ο σαρωτικός χαρακτήρας των νέων κανονισμών είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει ριζικά τα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG.
"Είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι σχεδόν κάθε εταιρεία που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση, παραγωγή και διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδιώκει συνεχώς να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο", δήλωσε η Hortense Bioy, παγκόσμια διευθύντρια έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar.
"Οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να βρουν μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν σχεδιάζει να αντικαταστήσει τη φθίνουσα παραγωγή της από τα παλιά κοιτάσματα με την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, είτε πρόκειται για την πλευρά του πετρελαίου είτε για την πλευρά του φυσικού αερίου".
Οι αυστηρότεροι κανόνες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, θα έχουν αντίκτυπο εκτός Γαλλίας, επειδή πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν τα ίδια κεφάλαια ESG σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επικάλυψη και το κόστος και να μεγιστοποιήσουν τη ρευστότητα.
Τα υφιστάμενα 1.200 αμοιβαία κεφάλαια με την ένδειξη ISR κατέχουν μετοχές αξίας 7 δισ. ευρώ σε παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Morningstar Direct, με το 45% των εν λόγω αμοιβαίων κεφαλαίων να κατέχουν μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Tocqueville Value Europe ISR, το CM-AM Europe Value, το DNCA Invest Archer Mid-Cap Europe και δύο αμοιβαία κεφάλαια της BNP Paribas έχουν όλα έκθεση τουλάχιστον 13% σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε η Morningstar.
Σε όρους ευρώ, τις μεγαλύτερες θέσεις κατέχουν το iShares MSCI USA SRI Ucits ETF της BlackRock, με 324 εκατ. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου, το iShares MSCI World SRI Ucits ETF (208 εκατ. ευρώ) και το Eleva European Selection (171 εκατ. ευρώ).
Η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies κατέχεται από 161 αμοιβαία κεφάλαια με την ένδειξη ISR με συνολικές συμμετοχές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Morningstar, που αντιπροσωπεύουν το 1,6% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.
Η BlackRock και η BNP Paribas αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Amundi δήλωσε ότι "υποστηρίζει πλήρως τα νέα κριτήρια για το σήμα SRI. Αυτή η προσαρμογή, η οποία τοποθετεί την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στο επίκεντρο του σήματος, θα το καταστήσει πιο απαιτητικό και κατανοητό.
"Θα χρηματοδοτήσει τη μετάβαση των οικονομιών κινητοποιώντας αποτελεσματικά τις αποταμιεύσεις των πελατών. Η Amundi θα προσαρμόσει τη διαφοροποιημένη γκάμα των αμοιβαίων κεφαλαίων της με σήμανση SRI με στόχο να διατηρήσει μία από τις ευρύτερες και πληρέστερες προσφορές στην αγορά".
Πηγή: FT
Η Γαλλία αποφάσισε ότι τα κεφάλαια που λειτουργούν με την ετικέτα "κοινωνικά υπεύθυνης" ISR θα απαγορεύεται, από τις αρχές του 2025, να επενδύουν σε οποιεσδήποτε εταιρείες που δρομολογούν νέα έργα έρευνας, εκμετάλλευσης ή διύλισης υδρογονανθράκων.