Η Glencore, η ExxonMobil και η Stellantis συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ασκούν πιέσεις για πολιτικές που έρχονται σε σύγκρουση με τις δικές τους δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε την Πέμπτη η μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης InfluenceMap.
.
Η έκθεση αξιολόγησε 293 εταιρείες από τη λίστα Forbes 2000 και διαπίστωσε ότι από αυτές που έχουν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών ή παρόμοιο στόχο για το κλίμα, σχεδόν το 60% κινδυνεύει από net zero greenwashing.
Η InfluenceMap χρησιμοποιεί την καθοδήγηση "Integrity Matters" της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου (HLEG) των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανάγκη ευθυγράμμισης του lobbying με τις δεσμεύσεις για το κλίμα. Το lobbying περιλαμβάνει τις άμεσες δραστηριότητες επηρεασμού της πολιτικής των εταιρειών, καθώς και τις δραστηριότητες των βιομηχανικών τους ενώσεων.
Η Catherine McKenna, πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις δεσμεύσεις μηδενικών εκπομπών από μη κρατικές οντότητες, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν "προειδοποίηση" για τις επιχειρήσεις.
"Πολλές εταιρείες όχι μόνο επιλέγουν να υπονομεύσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για το κλίμα, ασκώντας πιέσεις κατά της δράσης αλλά και οι δεσμεύσεις τους για το καθαρό μηδέν δεν είναι αξιόπιστες", δήλωσε.
Το InfluenceMap, που ιδρύθηκε το 2015 για να ενθαρρύνει τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ανέδειξε τις εταιρείες που διατρέχουν τον σημαντικότερο κίνδυνο "greenwashing". Αυτές οι εταιρείες, είπε, έχουν στόχους για το κλίμα αλλά υποστηρίζουν την αποδυνάμωση των πολιτικών για το κλίμα ή την επέκταση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.
Πηγή: Reuters
Η έκθεση αξιολόγησε 293 εταιρείες από τη λίστα Forbes 2000 και διαπίστωσε ότι από αυτές που έχουν στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών ή παρόμοιο στόχο για το κλίμα, σχεδόν το 60% κινδυνεύει από greenwashing.