Οι αναδυόμενες αγορές θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από το 2035 για να καταστήσουν τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον και να αποφύγουν την εκτίναξη των εκπομπών που βλάπτουν το κλίμα, δήλωσε στο Reuters κορυφαίος οικονομολόγος του βραχίονα ιδιωτικής χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας.
.
Από αυτό το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, η Κίνα αντιπροσωπεύει 1,33 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας το μέγεθός της και την αστικοποίησή της, και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η Ασία, η Ευρώπη και η Αφρική τα περισσότερα από τα υπόλοιπα, ανέφερε η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία σε νέα έκθεσή της.
Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση παλαιότερων αναποτελεσματικών κτιρίων με καθαρότερη ενέργεια και για την κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με υλικά χαμηλών εκπομπών.
Ο κατασκευαστικός κλάδος παγκοσμίως παράγει περίπου τα δύο πέμπτα όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται εν μέσω οικοδομικής έκρηξης, καθιστώντας τον κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Μιλώντας πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης του IFC την Τετάρτη, στην οποία προτείνονται τρόποι για την επιτάχυνση των προσπαθειών, η Susan Lund, αντιπρόεδρος για τα οικονομικά και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ότι υπάρχουν τεχνολογίες "χαμηλής απόδοσης" για τη μείωση των εκπομπών.
Η υιοθέτησή τους θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις κατασκευές κατά 13% από τα σημερινά επίπεδα ή κατά 23% κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα βρίσκονταν διαφορετικά, αναφέρει η έκθεση του IFC.
Περισσότερες από τις μισές μειώσεις θα προέλθουν από τις αναδυόμενες αγορές, μέσω λύσεων όπως η ηλεκτροδότηση των κτιρίων με καθαρότερη ενέργεια, η ενεργειακή τους απόδοση και η χρήση υλικών χαμηλών εκπομπών στην κατασκευή τους.
Ενώ υπάρχουν πολλές τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις κατασκευές, ο Lund δήλωσε ότι τα αδύναμα κίνητρα πολιτικής, η περιορισμένη χρηματοδότηση και η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή απόδοση έχουν αποτρέψει την ευρύτερη υιοθέτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση παλαιότερων αναποτελεσματικών κτιρίων με καθαρότερη ενέργεια και για την κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με υλικά χαμηλών εκπομπών.