Λίνα Μενδώνη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς

Body

Η κλιματική αλλαγή απειλεί, άμεσα και έμμεσα, όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο 6ο Taihe Forum στο Πεκίνο. 

.

Το 6ο Taihe Forum, με θέμα «Διεθνής διάλογος, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Παλατιού, στην Απαγορευμένη Πόλη και η Λίνα Μενδώνη ήταν κεντρική ομιλήτρια. 

Στο Forum συμμετείχαν ειδικοί από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκαν ο Κινέζος ομόλογός της, Hu Heping και ο γενικός διευθυντής του μουσείου δρ Wang Xudong. 

Στις συνομιλίες τους, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, υπογραμμίζοντας την κοινή βούλησή τους να εργαστούν για την ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών και των καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο. 

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, επεσήμαναν την ανάγκη ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, ενώ επαναβεβαίωσαν την αφοσίωση και κοινή γραμμή των δύο χωρών για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα και έμμεσα όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για εγγεγραμμένα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είτε για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά», επεσήμανε στην ομιλία της η Λίνα Μενδώνη. 

Η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει, υπογράμμισε η υπουργός, «τόσο από την εκδήλωση ακραίων κλιματικών φαινομένων, τα οποία παρουσιάζουν αυξανόμενη συχνότητα, ένταση και διάρκεια, ενώ αναμένεται να κλιμακωθούν δραματικά στο μέλλον, όσο και από την σταδιακή κλιματική αλλαγή η οποία προκαλεί φθορά και καταπόνηση των υλικών, απαιτώντας προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες μεθόδους αποκατάστασης και συντήρησης». 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη οι δράσεις για την ανθεκτικότητα της κληρονομιάς και η προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες να επενδύσουν σε νέες μορφές γνώσης, με τη χρησιμοποίηση παραδοσιακών αλλά και νέων τεχνολογιών.

Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία εγκρίθηκε και στηρίχθηκε από τον ΟΗΕ και στη συνέχεια από την UNESCO. 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, το υπουργείο προώθησε την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. 

«Το εθνικό σχέδιο έχει προληπτικό χαρακτήρα, επιχειρώντας να αποτρέψει τους κινδύνους, ήδη σε πρώιμα στάδια. Ευθυγραμμίζεται με την κατευθυντήρια γραμμή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Συνεπάγεται τη σταδιακή διαμόρφωση και εφαρμογή, μέχρι το έτος 2030, 25+ των σχεδίων προσαρμογής τα οποία θα επιτρέψουν, σημαντικοί χώροι της πολιτιστικής κληρονομιάς να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα τους στις επιπτώσεις της κλιματικής και στους κλιματικούς κινδύνους», ανέφερε σχετικά η Λίνα Μενδώνη. 

Τελικό στάδιο του σχεδίου, εξήγησε η υπουργός, είναι η ανάπτυξη διαφοροποιημένων σχεδίων προσαρμογής στις επιμέρους περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση των τεχνικών έργων, αλλά και των θεσμικών και διαχειριστικών εργαλείων τα οποία απαιτούνται.

Στη βάση όλων αυτών, το υπουργείο- με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- προχώρησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, έως το 2025, ενός πιλοτικού έργου σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους- Δελφοί, Δίον, Φίλιπποι, Μυστρά, Μινωικά ανάκτορα Φαιστού και Μαλίων- υψηλής τουριστικής και οικονομικής σημασίας, για την αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής αλλαγής, την προστασία από τους κλιματικούς κινδύνους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους, εξήγησε η Λίνα Μενδώνη.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Δευτερεύων χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Ήταν κεντρική ομιλήτρια στο 6ο Taihe Forum, στο Πεκίνο.