Culture

H Rihanna έδωσε 15 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η τραγουδίστρια και επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι η δωρεά θα ενισχύσει 18 οργανισμούς δικαιοσύνης για το κλίμα που δραστηριοποιούνται σε επτά κράτη της Καραϊβικής και στις ΗΠΑ. Μεταξύ των οργανώσεων είναι οι Climate Justice Alliance, Indigenous Environmental Network και Movement for Black Lives.

Οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι

Εν μέσω της πανδημίας, πολλοί από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς φιλάνθρωπους άνοιξαν τα πορτοφόλια τους για να βοηθήσουν τον περιορισμό της εξάπλωσης και του αντίκτυπου της πανδημίς του κορονοϊού. Κανείς δεν έχει προσφέρει από τη MacKenzie Scott, η οποία δραστηριοποιήθηκε έντονα στη φιλανθρωπία μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου της με τον Jeff Bezos το 2019. Τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 5,8 δισ. δολαρίων σε 500 διαφορετικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Tα σημαντικά επιτεύγματα της βιομηχανίας μόδας το 2021

Προφανώς, πολλά πήγαν στραβά το 2021. Βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά μιας πανδημίας που πιστεύαμε ότι θα διαρκούσε μόλις μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, ανάμεσα στον κατακλυσμό των κακών ειδήσεων, σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα. Η μόδα ειδικότερα γνώρισε ορισμένες σημαντικές νίκες φέτος όσον αφορά στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ συγκεντρώνουμε μερικά θετικά που συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο.

Νέα Υόρκη: Έρχεται η πράσινη νομοθεσία για τη βιομηχανία της Μόδας

Η Νέα Υόρκη αναμένεται να γίνει η  πρώτη αμερικανική πολιτεία (και από τις πρώτες περιοχές διεθνώς) που δρομολογεί νομοθεσία βιώσιμων πράσινων κριτηρίων για τον ευρύτερο χώρο της Μόδας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Ένα νέο είδος δέντρου πήρε το όνομα του

Θέλοντας να τιμήσουν τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τη συμβολή του στην προστασία ενός υγρού τροπικού δάσους στην Αφρική, βρετανοί ερευνητές βάφτισαν ένα νέο είδος δέντρου προς τιμήν του αμερικανού ηθοποιού.

Το νέο είδος Uvariopsis dicaprio, ένα δέντρο με λευκά λουλούδια που φυτρώνουν κατευθείαν πάνω στον κορμό, φύεται σε μία και μοναδική τοποθεσία του δάσους Έμπο στο Καμερούν, γνωστό για την πλούσια αλλά απειλούμενη βιοποικιλότητά του.

Η ψηφιακή μόδα φέρνει επανάσταση στο... περιβάλλον

Νέα δεδομένα δημιουργούν στον κόσμο της μόδας η επιστήμη και η τεχνολογία, σε μια περίοδο με πολλές ευκαιρίες, αλλά και σημαντικές προκλήσεις, όσον αφορά τις επιδόσεις του κλάδου σε επίπεδο βιωσιμότητας: οι χωματερές γεμίζουν με συνθετικά ρούχα, που έχουν φορεθεί ελάχιστες φορές, ο υδάτινος ορίζοντας σε αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να μολύνεται από ποτάμια χρωμάτων βαφής και το 9% των καταναλωτών στη Βρετανία παραδέχεται ότι αγόρασε κάποιο ένδυμα, αποκλειστικά για να φωτογραφηθεί μία φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης («Barclays»).

Kορυφαίες προσωπικότητες της βιομηχανίας της μόδας σχεδιάζουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον

H μόδα είναι ένα μέσο έκφρασης της επιθυμίας, της τέχνης, των συναισθημάτων και της δημιουργικότητας. Βρίσκεται σε συνάρτηση με την κοινωνία, γι’ αυτό οφείλει να υποτάσσεται στις επιταγές της και κάποιες φορές να επαναστατεί. Η ανάγκη να είναι σε επαφή με τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας την «ανάγκασε» να επανεξετάσει τις αρχές και τα ιδανικά της και να ανοίξει διάλογο γύρω από έννοιες που έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, όπως η διαφορετικότητα, το body positivity, η κουλτούρα και η βιωσιμότητα.

Βιώσιμη μόδα: Μια παροδική τάση ή ένας νέος τρόπος ζωής;

ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ οι όροι «βιωσιμότητα» και «κλιματική αλλαγή» να μην έχουν κερδίσει ακόμα τη θέση που τους αξίζει, αλλά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού η συζήτηση αναθερμαίνεται σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, διεθνώς αυτές οι σύνθετες και δυσνόητες έννοιες τείνουν να γίνουν προτεραιότητα σε επίπεδο στρατηγικής εδώ και αρκετά χρόνια. Όροι όπως «carbon footprint», «plastic free» και «green business model» είναι πάντα στην ατζέντα σε μίτινγκ εταιρειών.

«Ονειρεύομαι σοφά»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τον οικονομικό αναλφαβητισμό απ'την ΕΑΕΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού των νέων μέσα από την εξοικείωσή τους με έννοιες του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΣΕΝ) υλοποιεί από το 2019 σε σχολεία της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ονειρεύομαι Σοφά», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή

Πώς μπορούμε θα θωρακίσουμε τα μνημεία μας απέναντι στον επικίνδυνο «εχθρό» της κλιματικής αλλαγής που πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά; Τί χρειάζεται για να προσαρμοστούν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι φορείς που τους διαχειρίζονται, το ανθρώπινο δυναμικό τους αλλά και οι επισκπέπτες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν τα συμπεράσματα της διεπιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έχει αναλάβει την διαμόρφωση του Εθνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προ