Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για ένα καλύτερο μέλλον

Submitted by jmantzikos on Thu, 09/23/2021 - 08:28

Παρά τη δημιουργία πλούτου και τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική ευκαιρία παρέμεινε άπιαστη για πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους. Η αποσάρθρωση της κοινωνίας αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία των επιχειρήσεων, των πολιτών και των οικονομιών.

Για πολλούς, η πανδημία μοιάζει με μια κρίσιμη στιγμή στην παγκόσμια χάραξη πολιτικής. Στην κρίση βρίσκεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες βάσεις για μια πιο βιώσιμη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Πώς θα ήταν όμως μια τέτοια οικονομία - και μια ανθεκτική κοινωνία -; Ποιες αρχές πρέπει να καθοδηγούν τις δύσκολες επιλογές που πρέπει να κάνουμε; Πώς διασφαλίζουμε ότι όλοι βρίσκονται στο πλοίο;

Το Business for Inclusive Growth (B4IG), μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ του ΟΟΣΑ και 35 μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Συστάθηκε το 2019 στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G7 για να υποστηρίξει την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων χωρίς αποκλεισμούς, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός πιο βιώσιμου μακροπρόθεσμου οικονομικού μοντέλου.

Εδώ, η ένταξη σημαίνει παροχή ίσης πρόσβασης σε καλές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες κατάρτισης. Σημαίνει δέσμευση για τη διαφορετικότητα, την ισορροπία των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη εμπιστοσύνη και δέσμευση έναντι των εργαζομένων, των πελατών και άλλων ενδιαφερομένων και σε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας.

Βασική προτεραιότητα για το B4IG είναι η επανεξέταση του τρόπου μέτρησης της απόδοσης της εταιρείας. Μαζί με το Κέντρο Ευημερίας, Ένταξης, Αειφορίας και alσων Ευκαιριών (WISE) του ΟΟΣΑ, ο συνασπισμός διερευνά πώς οι δείκτες μη χρηματοοικονομικής απόδοσης-όπως η ευημερία των ενδιαφερομένων και τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα-μπορούν να ενσωματωθούν σε επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτοί οι δείκτες αγγίζουν τα πάντα, από τη στέγαση και την υγεία έως τις γνώσεις και τις δεξιότητες, και ισχύουν όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, αλλά και για τους προμηθευτές και την κοινωνία.

Η ταχεία ανάπτυξη της βιώσιμης χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει την ευρύτερη προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις καθαρές χρηματοοικονομικές μετρήσεις και το ΑΕΠ. Περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως πληρούν τώρα κάποιο επίπεδο περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κριτηρίων, που αντιπροσωπεύουν αύξηση άνω του 30% από το 2016.

Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες για μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των διασταυρούμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Τα σημερινά παγκόσμια προβλήματα απαιτούν νέα σκέψη για τους ρόλους των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών για το πώς μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα.

Δεν αρκεί για τις κυβερνήσεις απλώς να διαιτητεύσουν την αγορά  ή να «μένουν μακριά». Οι κυβερνήσεις είναι αναγκαίες για τη διαμόρφωση και τη δημιουργία αγορών, με την παροχή κινήτρων και την αποφυγή κινδύνου για ορισμένες επενδύσεις. Η καινοτομία του ιδιωτικού τομέα στην τεχνολογία, την υγειονομική περίθαλψη και άλλους τομείς συχνά δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη δημόσια υποστήριξη. 

Οι εργοδότες, από την άλλη πλευρά, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας σε όλα τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να συμμετέχουν πιο ενεργά στον επαγγελματικό προσανατολισμό για να προετοιμάσουν τη σημερινή νεολαία για τον κόσμο της εργασίας. Και οι εταιρείες πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, προσφέροντας γονική άδεια επί πληρωμή.

Σε αυτά τα θεμέλια μπορούμε να ξεκινήσουμε να χτίζουμε νέα θεμέλια για μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία πέρα από τον COVID-19. Η κλίμακα και το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε είναι άνευ προηγουμένου. Πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα λύσουμε μέσω παγκόσμιων φόρουμ όπως το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού. Πολλοί έχουν υιοθετήσει το σύνθημα «χτίστε καλύτερα». Δεν μπορούμε όμως να λύσουμε τα σημερινά προβλήματα επιστρέφοντας στις χθεσινές λύσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε καλύτερα.

Image
© Pixabay
Ειπώθηκε από:
Angel Gurria
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Επικεφαλίδα

O Angel Gurria είναι οικονομολόγος και διπλωμάτης. Από την 1η Ιουνίου 2006 έως τις 31 Μαΐου 2021 ήταν γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Φωτογραφία Μικρή
Angel Gurria