Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ασφάλεια του φράγματος του ποταμού Τάμεση

Body

Εγκαταστάθηκε το 1982, οι μηχανικοί πίσω από την κατασκευή του δεν μπορούσαν τότε να προβλέψουν την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής και τώρα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του φραγμού.

.

Αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή, το Φράγμα του Τάμεση έχει ανεγερθεί ως σύμβολο αντίστασης, προστατεύοντας το Λονδίνο από τις καταιγίδες.

Ο ακτιβιστής Steve Lawrence, ένας αρχιτέκτονας μεγάλων εικόνων, ανησυχεί ότι δεν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για να ανακουφιστεί η πίεση στο φράγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Μια ισχυρή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για εμάς. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Είναι η τελευταία μας λύση, εάν το φράγμα δεν λειτουργεί σωστά ή υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα να πλημμυρίσουν 50 τετραγωνικά μίλια του Λονδίνου».

Το φράγμα σχεδιάστηκε για να αντέχει τα περιστασιακά κλεισίματα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, αλλά η συχνότητα ενεργοποίησής του έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Αυτό ώθησε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου να ενημερώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανάγκης να αυξηθούν οι παλιρροϊκές άμυνες έως το 2050, 15 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι το φράγμα κλείνει πιο τακτικά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συντήρηση και τη συνολική του αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τον Luke Hanrahan του Euronews, «οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι ο ρυθμός λήψης αποφάσεων για το μέλλον του φράγματος του Τάμεση είναι πολύ αργός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, όπως ήταν αρχικά αναμενόμενο. Και η πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων έχει επίσης αυξηθεί».

Ο καθηγητής Wouter Buytaert δηλώνει ότι «κλείνει πολύ πιο συχνά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο ακραία από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες τη στιγμή που διεξήχθησαν οι μελέτες που επηρέασαν τον σχεδιασμό του Φράγματος του Τάμεση. Ως εκ τούτου, προτείνει ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν και να ληφθούν υπόψη αυτά τα πιο ακραία σενάρια.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία, το τρέχον σχέδιο είναι προσαρμοστικό και εξετάζει μια σειρά από πιθανά σενάρια για το κλίμα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί πριν από το 2040 για να διασφαλιστεί ότι το νέο Φράγμα του Τάμεση ή μια αναβαθμισμένη έκδοση θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει εγκαίρως για το 2070.

Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που προτείνουν, δεδομένης της ταχύτητας της κλιματικής αλλαγής, να ληφθούν μέτρα νωρίτερα για να αποφευχθεί η τέλεια καταιγίδα να πλημμυρίσει το Λονδίνο.

Πηγή: Euronews

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Το φράγμα σχεδιάστηκε για να αντέχει τα περιστασιακά κλεισίματα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, αλλά η συχνότητα ενεργοποίησής του έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.