Οι ιαπωνικές τράπεζες κατηγορούνται για «gender washing» όσον αφορά τις γυναίκες στη διοίκηση

Body

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Ιαπωνίας προειδοποίησαν ότι οι περιφερειακές τράπεζες είναι επιρρεπείς στο "genderwashing" (ξέπλυμα φύλου) στις γνωστοποιήσεις προς τους επενδυτές λόγω της νομικής ασάφειας σχετικά με τους ηγετικούς ρόλους που καταλαμβάνουν οι γυναίκες.

.

Κατά μέσο όρο μόλις το 13,7% των διευθυντικών στελεχών στις περιφερειακές τράπεζες ήταν γυναίκες, σε σύγκριση με το 20,8% κατά μέσο όρο στις τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα σε 100 περιφερειακές τράπεζες που δημοσίευσε η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών τον περασμένο μήνα.

Αλλά ο απολογισμός περιλάμβανε θέσεις που θα θεωρούνταν σχετικά κατώτερες στις περισσότερες τράπεζες και συνήθως δεν επιβλέπουν πολλούς υφισταμένους. Μόλις αφαιρέθηκαν αυτοί οι τίτλοι, η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 8,1% των γυναικών κατείχε κατά μέσο όρο διευθυντικές θέσεις στις περιφερειακές τράπεζες.

"Ορισμένα από τα στοιχεία των περιφερειακών τραπεζών υποδηλώνουν gender washing", δήλωσε ο Tatsufumi Shibata, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο γραφείο πολιτικής και αγορών της FSA και προηγουμένως αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της.

"Είναι επίσης ένα ζήτημα διπλών προτύπων", δήλωσε ο Shibata σε συνέντευξή του στους Financial Times. "Για παράδειγμα, αν η θέση του βοηθού τμηματάρχη θεωρείται διευθυντικός ρόλος για μια γυναίκα υπάλληλο, αλλά όχι για έναν άνδρα υπάλληλο, αυτό είναι προβληματικό".

Η έρευνα έδειξε επίσης ένα μεγάλο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις περιφερειακές τράπεζες, ιδίως μεταξύ των υπαλλήλων ηλικίας 40 ετών, με τους άνδρες τραπεζίτες να κερδίζουν κατά μέσο όρο 8,7 εκατ. γεν (60.300 δολάρια), έναντι 5,3 εκατ. γεν για τις γυναίκες συναδέλφους τους.

"Οι περιφερειακές τράπεζες θεωρούνται συνήθως ως παλιές, παραδοσιακές ιαπωνικές επιχειρήσεις με ένα σύστημα που βασίζεται στην αρχαιότητα και κυριαρχείται από άνδρες", δήλωσε ο Σιμπάτα, ζητώντας "μετασχηματισμό" της εταιρικής κουλτούρας.

Οι επιφυλάξεις σχετικά με τις γνωστοποιήσεις των περιφερειακών τραπεζών προέκυψαν μόλις ένα χρόνο αφότου η ιαπωνική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική για τις εισηγμένες εταιρείες την αναφορά δεικτών ποικιλομορφίας, συμπεριλαμβανομένων του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και του ποσοστού των γυναικών διευθυντών.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει θέσει ως στόχο οι γυναίκες να καταλαμβάνουν το 30% των διευθυντικών θέσεων στις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες έως το 2030 - ένας στόχος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα επιδιώξει και χάσει. Επί των ημερών του Κισίντα, η Ιαπωνία έπεσε στην 125η θέση στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των φύλων, από την 116η πέρυσι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μια γυναίκα υπάλληλος μπορεί να οριστεί ως διευθύντρια εάν κατέχει τον τίτλο του kacho ή "τμηματάρχη", ο οποίος ορίζεται ως ο υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για μια μονάδα με δύο ή περισσότερα υποτμήματα και ο οποίος εποπτεύει 10 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Όμως ο ορισμός αυτός μπορεί να είναι εύπλαστος, καθώς το υπουργείο λέει επίσης ότι μια εταιρεία μπορεί να κατηγοριοποιήσει μια γυναίκα υπάλληλο ως διευθύντρια εάν εκτελεί τα ίδια καθήκοντα με άλλους τμηματάρχες, ακόμη και αν δεν κατέχει τον τίτλο. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τις εταιρείες να ορίσουν αυτές τις ισοδύναμες αρμοδιότητες.

Το αποτέλεσμα είναι να διευρυνθεί η δεξαμενή των γυναικών που χαρακτηρίζονται ως διευθυντές και να διογκωθούν τα στοιχεία για την εκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτερες θέσεις που αναφέρουν οι τράπεζες. Οι άνδρες που κατέχουν παρόμοιους ρόλους δεν θα ορίζονται ως διευθυντές.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Μόνο το 8,1% των γυναικών κατείχε κατά μέσο όρο διευθυντικές θέσεις στις περιφερειακές τράπεζες της χώρας.