Εκδήλωση για τη «θερμική καταπόνηση εργαζομένων» διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΥΑΕ, η Επ. Εργασίας και το υπ. Εργασίας

Body

Eκδήλωση, με θέμα «θερμική καταπόνηση εργαζομένων»,  διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων με επίκαιρη γνώση για την αξιολόγηση και την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, Ρένα Μπαρδάνη, δήλωσε ότι το θέμα της θερμικής καταπόνησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η συνεργασία όλων εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την πλήρη ενημέρωση τόσο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, όσο και των Επιθεωρητών, είναι πολύτιμη. Όπως είπε, το ΕΛΙΝΥΑΕ προγραμματίζει δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάδοση των θεμάτων της θερμικής καταπόνησης, που θα αφορούν εργαζόμενους, επιχειρήσεις και Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας.

Στην άποψη ότι το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων είναι επίκαιρο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνηγορούν επίσης ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Τζιλιβάκης και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Α. Φλουρής, Aν. Καθηγητής, FameLab, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επικεντρώθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα θέματα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε έναν ολοένα θερμότερο κόσμο, παρουσιάζοντας ευρήματα από μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φλουρής σημείωσε ότι οι πιο κατάλληλες στρατηγικές μετριασμού της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων είναι ο θερμικός εγκλιματισμός, η ενυδάτωση, ο κατάλληλος ρουχισμός, τα διαλείμματα και η μηχανοποίηση, όπου μπορεί να γίνει, ειδικά για τις βαριές εργασίες, ενώ σχολίασε ότι, με την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, θα διασφαλιστεί η υγεία, αλλά θα μετριαστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις της απώλειας της παραγωγικότητας, που αυτή επιφέρει.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, οι χώροι στους οποίους παρατηρείται θερμική καταπόνηση των εργαζομένων είναι, για παράδειγμα, οι υπαίθριες δραστηριότητες, όπως είναι οι μεταφορές, οι κατασκευές, οι γεωργικές εργασίες, η αλιεία, οι εξωτερικές εργασίες διανομής προϊόντων, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και οι εγκαταστάσεις χημικών, ορυχεία, μεταλλεία, σήραγγες, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, λεβητοστάσια, εγκαταστάσεις τσιμεντοποιίας, μαγειρεία, πλυντήρια και στεγνοκαθαριστήρια.

Σύμφωνα με τον Α. Σερκεδάκη, προϊστάμενο Δ/νσης, Ειδικό Επιθεωρητή Ασφάλειας και Υγείας της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, η διαδικασία της πρόληψης δεν πρέπει να είναι μία περιστασιακή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ενταγμένα στη γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, τα οποία να προκύπτουν, μετά τη συνεργασία του τεχνικού ασφάλειας, του ιατρού εργασίας, αν προβλέπεται, των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, όπου υπάρχουν και, μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους ή τους εκπροσώπους τους.

Όπως τόνισε, η αποτελεσματική διαδικασία πρόληψης αναπτύσσεται σε δύο φάσεις, που είναι η τεχνική πρόληψη, που περιλαμβάνει και τα μέσα ατομικής προστασίας και η οργανωτική πρόληψη, στην οποία εντάσσονται οργανωτικά μέτρα, η ιατρική πρόληψη, η ενημέρωση και η κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς και ο δείκτης WBGT.

Επίσης, ο κ. Σερκεδάκης υπογράμμισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχώς ελέγχους σε χώρους εργασίας με σημαντική θερμική καταπόνηση των εργαζομένων για την πρόληψή της και παρέθεσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι, το 2020, έγιναν συνολικά 610 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 12 προέκυψαν από καταγγελίες, το 2021 διενεργήθηκαν 1.131 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 92 πραγματοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες και, το 2022, έγιναν 974 έλεγχοι και επιβλήθηκαν τέσσερις κυρώσεις, ένα πρόστιμο και τρεις διακοπές εργασιών.

Η εκδήλωση, στην οποία μίλησαν και άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων, είχε ως κύριους αποδέκτες Επιθεωρητές Εργασίας, τεχνικούς ασφάλειας, ιατρούς εργασίας, Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας, εργαζόμενους, στελέχη επιχειρήσεων που έχουν στις δραστηριότητές τους υπαίθριες εργασίες ή παραγωγικές διαδικασίες με θερμικές κατεργασίες και με έκθεση σε θερμική καταπόνηση.

Αρθρογράφος
Κύριος χαρακτηρισμός περιεχομένου
Image
Επικεφαλίδα

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων με επίκαιρη γνώση για την αξιολόγηση και την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.