Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επανεξετάζουν τη σήμανση ESG και τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ, μετά την είδηση των ερευνών στον επενδυτικό βραχίονα της Deutsche Bank AG. Το άγχος γύρω από το greenwashing είναι αισθητό σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιδρούν στις γερμανικές και αμερικανικές έρευνες για τον όμιλο DWS. Αν και η μονάδα της Deutsche Bank λέει ότι δεν έκανε τίποτα κακό, η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μια στιγμή απολογισμού, καθώς οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων συνειδητοποιούν μια νέα ρυθμιστική εποχή, στην οποία οι κάποτε χαλαροί ορισμοί για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση δεν είναι πλέον ανεκτοί.
Από τότε που έμαθαν για τις έρευνες της DWS, οι επενδυτικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί να επαναταξινομήσουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως ESG, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές και αρκετά στελέχη διαχειριστών κεφαλαίων.
Ένας μεγάλος ευρωπαίος διαχειριστής κεφαλαίων δημιούργησε μια εσωτερική ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τις διαδικασίες και τα προϊόντα ESG ως άμεση συνέπεια των ερευνών της DWS. Οι διευθυντές ελέγχουν παλαιότερο υλικό μάρκετινγκ για να βεβαιωθούν ότι δεν περιέχει παραπλανητική γλώσσα, ενώ οι εταιρείες επανεξετάζουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν δημοσίως όταν δηλώνουν την αφοσίωσή τους στο ESG και τη βιωσιμότητα.
Εν τω μεταξύ, τα μετρητά συνεχίζουν να κατακλύζουν την αγορά για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο το ESG προσελκύουν καθαρές εισροές κάθε εβδομάδα κατά το τελευταίο έτος και η Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία ESG θα ξεπεράσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, αποτελώντας το ένα τρίτο της συνολικής αγοράς.
Οι αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν ήδη αναγκάσει τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία να εγκαταλείψει ορισμένους από τους ισχυρισμούς της περί ESG. Μεταξύ του 2018 και του 2020, η ετικέτα αφαιρέθηκε από περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι και άλλες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια διόρθωση μόλις οι κανονισμοί θεσπιστούν.
Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να πατάξει τις διογκωμένες δηλώσεις ESG.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε ισχύ τον Κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, ο οποίος προορίζεται να λειτουργήσει ως ένα εγχειρίδιο κανόνων κατά του "πράσινου ξεπλύματος". Το SFDR έχει ήδη επιβάλει μια μαζική αλλαγή στην επισήμανση ESG. Όμως, οι έρευνες της DWS φαίνεται να έχουν προκαλέσει σοκ στον κλάδο και να τον οδηγήσουν σε πιο επείγουσα δράση, καθώς οι διαχειριστές συνειδητοποιούν ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί περί ESG μπορεί να προκαλέσουν επιθετική ρυθμιστική αντίδραση.
Ο Daan van Acker, αναλυτής δεδομένων στο μη κερδοσκοπικό InfluenceMap, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι χρειάζονται αυστηρότεροι κανονισμοί γύρω από την ESG για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης στην ετικέτα. Είναι ένας τομέας που χρειάζεται ακόμη "περισσότερη σαφήνεια και συνέπεια για τους επενδυτές", είπε. "Αυτός είναι ο τελικός στόχος που θέλουμε να δούμε εδώ"
Τι έγινε με την DWS
Οι έρευνες για την DWS ακολούθησαν τους ισχυρισμούς της πρώην επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας, Desiree Fixler, η οποία δήλωσε ότι η εταιρεία είχε διογκώσει τα περιουσιακά της στοιχεία ESG. Η Fixler, η οποία είχε προσληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ως η πρώτη επικεφαλής της DWS για θέματα βιωσιμότητας, απολύθηκε τον Μάρτιο, μόλις μία ημέρα πριν η εταιρεία δημοσιεύσει τα ετήσια αποτελέσματά της. Οι ισχυρισμοί αποτελούν πλήγμα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της DWS Asoka Woehrmann και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing. Και οι δύο επιθυμούν να προβάλλουν τα διαπιστευτήρια ESG των εταιρειών τους ως έναν τρόπο να κερδίσουν επιχειρήσεις σε μια αγορά που έχει γίνει ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Και τα δύο στελέχη έχουν επανειλημμένα δηλώσει τη δέσμευσή τους στο ESG σε συνέδρια, εκδηλώσεις για επενδυτές και συνεντεύξεις.
Η Fixler λέει ότι απολύθηκε αφού αμφισβήτησε την επισήμανση των προϊόντων ESG της DWS. Η εταιρεία ανέφερε 459 δισεκατομμύρια ευρώ «συνολικών ολοκληρωμένων περιουσιακών στοιχείων ESG» στο τέλος του 2020, σε σύγκριση με τα περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ που ανέφερε ως «ειδικά» περιουσιακά στοιχεία ESG. Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, η DWS δήλωσε ότι είχε λίγο πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ESG, και επιπλέον 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ από «μη ρευστοποιήσιμα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία με πράσινη σήμανση σε μη ταξινομημένα προϊόντα ESG». Η DWS λέει ότι στηρίζει τις γνωστοποιήσεις της ετήσιας έκθεσής της και έχει απορρίψει τους «αβάσιμους ισχυρισμούς», όπως τους αποκαλεί και «θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής των επενδύσεων ESG ως μέρος του εμπιστευτικού της ρόλου για λογαριασμό των πελατών της».
Με πληροφορίες από Bloomberg
Οι έρευνες στην DWS κλόνισε το επενδυτικό κοινό- Επανεξετάζουν οι εταιρείες τις δηλώσεις τους σχετικά με το ESG