Η ζημιά στην ουκρανική οικολογία που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπολογίζεται πλέον σε 35,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov.
.
“Εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενων περιοχών της φύσης απειλούνται. Το άρθρο 55 του Πρωτοκόλλου Ι [Προστασία των θυμάτων διεθνών ένοπλων συγκρούσεων] απαγορεύει την διεξαγωγή πολέμου ενάντια στο φυσικό περιβάλλον μέσω αντιποίνων, αλλά η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται”, έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος σε ένα πρωτόκολλο τροποποίησης των Συμβάσεων της Γενεύης του 1977. Το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα: “Η διεξαγωγή εχθροπραξιών βαθαίνει την κλιματική κρίση, προκαλώντας σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα”.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο πόλεμος έχει οδηγήσει άμεσα σε εκπομπές 33 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου. Το υπουργείο αναλύει τον αριθμό αυτό, απαριθμώντας τις εκτιμώμενες εκπομπές από τις μάχες, τη μετακίνηση των εσωτερικά εκτοπισμένων και τις πυρκαγιές στη χώρα.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, το CNN ανέφερε πώς το εύφορο έδαφος της Ουκρανίας είχε μολυνθεί από βαρέα μέταλλα και άλλες δυνητικά δηλητηριώδεις ουσίες που διέρρεαν από πυραύλους, στρατιωτικό εξοπλισμό και χρησιμοποιημένα πυρομαχικά.
Τα χυμένα καύσιμα μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και τα οικοσυστήματα πλήττονται από τα τανκς και άλλη βαριά τεχνολογία. Όλα αυτά είναι ζημιές που θα είναι αισθητές για δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου.
Τον Δεκέμβριο, το μη κερδοσκοπικό κέντρο περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών Ecoaction με έδρα το Κίεβο δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι “η πρόσβαση του πληθυσμού στο νερό σε πολλές περιοχές της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά”.
“Ως αποτέλεσμα της ένοπλης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι εγκαταστάσεις υποδομών επεξεργασίας και καθαρισμού νερού καταστρέφονται και τα περιβαλλοντικά στοιχεία μολύνονται, ιδίως οι πηγές πόσιμου νερού και τα υδάτινα σώματα”, προστίθεται.
Τα χυμένα καύσιμα μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και τα οικοσυστήματα πλήττονται από τα τανκς και άλλη βαριά τεχνολογία.